Varkens
13 januari 2025
Sterke en vitale zeugen met dierlijk eiwit

Dierlijk eiwit nu ook in zeugenvoeders AgruniekRijnvallei

Door een investering in de fabriek in Didam kan AgruniekRijnvallei (AR) nu ook zeugenvoeders met dierlijk eiwit aanbieden. Het betreft de vloeibare variant.

Vitamine B12: belangrijke bouwstof

Vloeibaar verwerkt dierlijk eiwit (ook wel processed animal protein of PAP's genoemd) is goedkoper dan de droge variant. Hierdoor is de toepassing van verwerkt dierlijk eiwit in zeugenvoer aantrekkelijker geworden. Een bijkomend voordeel is dat de brok met verwerkt dierlijk eiwit mooier is na het persen en het een lekker geurtje voor de zeugen heeft waardoor ze het voer goed en gemakkelijk willen vreten. Daarnaast bevat verwerkt dierlijk eiwit veel vitamine B12 wat een belangrijke bouwstof is voor gezonde en vitale zeugen met een goed beenwerk. Voldoende vitamine B12 is nodig om stofwisselingsprocessen goed en efficiënt te laten verlopen. Ook is vitamine B12 belangrijk voor het zenuwstelsel, dat onder andere de motoriek van de varkens aanstuurt.

Ruim twee jaar ervaring

AR heeft ruim twee jaar ervaring met dierlijk eiwit in biggen- en vleesvarkensvoer en ziet de positieve resultaten bij de dieren, zowel in groei als in voerverbruik, maar ook in agressiviteit. Innovatiemanager Eelco van de Hoef. “Uitgebreide testen op ons proefbedrijf tonen aan dat de problemen met oornecrose en staartbijten vele malen kleiner zijn dan bij voer met plantaardige eiwitten. We ervaren dat de varkens rustiger worden. Daarnaast is de verteerbaarheid van dierlijk eiwit gelijk of zelfs beter. Op deze manier kunnen we soja compleet vervangen. Bepaalde concepten eisen een lage CO2-footprint of sojavrij. Daar past dit regionale en circulaire product perfect bij.”

Gescheiden productie

Er worden strenge eisen gesteld aan het gebruik van verwerkt dierlijk eiwit. Dierlijke eiwitten afkomstig van pluimvee mogen alleen in varkensvoer gebruikt worden en dierlijke eiwitten van varkens alleen in pluimveevoer. Doordat AR beschikt over gescheiden productielocaties kan AR zonder extra investeringen dierlijk eiwit toepassen in varkensvoeders.