Drie jaar geleden werd de toepassing van verwerkt dierlijk eiwit weer toegestaan in pluimveevoeders. AR is hier direct op ingesprongen en kon als eerste mengvoerleverancier van West-Europa voer produceren met verwerkt dierlijk eiwit. Het gaat dan om varkenseiwitten van verwerkte bijproducten uit de vleessector. Deze bijproducten zijn afkomstig van dieren die goedgekeurd zijn voor menselijke consumptie. AR heeft overigens al veel langer heel goede ervaringen met de toepassing van dierlijk eiwit in de vorm van vismeel en zalmolie. Drie jaar geleden is daar verwerkt dierlijk eiwit bij gekomen.
Natuurlijk, gezond en duurzaam
Pluimveehouders merken direct de voordelen van deze waardevolle grondstof. Verwerkt dierlijk eiwit sluit namelijk beter aan op de natuurlijke behoefte van kippen. Kippen zijn omnivoren en hebben, naast plantaardig voedsel, ook behoefte aan dierlijk voedsel. Dierlijk eiwit heeft een zeer gunstig aminozuurpatroon en is beter verteerbaar voor kippen dan plantaardig eiwit. Dit resulteert in een betere darmflora, wat de gezondheid van de kippen ondersteunt. Daarnaast draagt het bij aan het sluiten van de eiwit- en mineralenkringlopen en is het een goed betaalbare eiwitbron. Kortom: een echte krachtpatser onder de grondstoffen.
Pluimveehouders in stijl getrakteerd
Nu, drie jaar later, kan gesteld worden dat deze bijzondere grondstof de verwachtingen waarmaakt. Niet alleen is dit aangetoond via erkende voerproeven, ook in de praktijk spreken de voordelen voor zich. In de koppels leghennen die verwerkt dierlijk eiwit in het voer krijgen is cumulatief minder uitval, de hennen hebben een mooier en voller verenkleed, er zijn meer eieren per opgezette hen, de hennen gaan langer mee én de voerkosten zijn lager. Daarnaast draaien deze pluimveehouders technisch stabiel en goed, wat zeker nu - met de relatief hoge eierprijzen - extra financieel voordeel oplevert voor de pluimveehouder. Om deze mooie mijlpaal te vieren heeft AR de pluimveehouders getrakteerd op een groot chocolade-ei gevuld met kleine eitjes.
Structuur van het voer gewaarborgd
Er zijn strenge eisen voor het gebruik van verwerkt dierlijk eiwit in het voer. In pluimveevoer mogen alleen dierlijke eiwitten afkomstig van varkens gebruikt worden. Doordat AR beschikt over gescheiden productielocaties vormt deze eis geen enkele belemmering voor de toepassing. Ook hoefde er voor de toepassing van verwerkt dierlijk eiwit geen aanpassingen gedaan te worden in de fabriek. Hierdoor kwam (en komt) het financiële voordeel direct bij de pluimveehouders terecht. Bij de verwerking is er veel aandacht voor de structuur van het voer. Doordat AR alle grondstoffen individueel bewerkt, blijven de structuurwaardes optimaal.
Een blijvertje
De resultaten van de afgelopen drie jaar laten het duidelijk zien: verwerkt dierlijk eiwit draagt aantoonbaar bij aan het succes van leghennen, zowel technisch als financieel. Bij AR staat de continue verbetering van voeders centraal waarbij verwerkt dierlijk eiwit inmiddels een vaste en waardevolle plek heeft veroverd in het pluimveevoer.
Meer informatie
Wil je ook profiteren van de voordelen van dierlijk eiwit in legpluimvee? Bekijk de informatie over verwerkt dierlijk eiwit op deze website of neem contact op met een van onze specialisten.