Pluimvee
Voeding
23 juli 2024

Financieel voordeel en betere prestaties met dierlijk eiwit in legpluimveevoeders

Verwerkt dierlijk eiwit in legpluimveevoeders levert nog steeds een flink financieel voordeel op. Dit geldt in het bijzonder voor VLOG-voeders.

De kostenbesparing is overigens niet het enige voordeel van voeders met verwerkt dierlijk eiwit. Ook in het voerverbruik, de uitval en het verenkleed zien we de positieve effecten van voer met verwerkt dierlijk eiwit. Uit diverse praktijkproeven kwamen deze voordelen naar voren.


Voerverbruik omlaag

Hennen gevoerd met verwerkt dierlijk eiwit nemen over het algemeen een paar gram minder voer op per hen per dag. Dit kan verklaard worden door het aminozuurprofiel van verwerkt dierlijk eiwit. Dit komt goed overeen met de behoefte van de hennen. Wat ook kan meespelen is de verbeterde darmgezondheid van de dieren waardoor de voerefficiëntie verbetert.


Minder uitval

In een recente praktijkproef bij het Aeres MBO in Barneveld lag de cumulatieve uitval een derde lager bij hennen die werden gevoerd met een hoog aandeel dierlijk eiwit. Eenzelfde patroon werd gezien bij een grootschalige praktijkproef met twee keer 30.000 hennen. Ook hier liet de groep gevoerd met dierlijk eiwit een derde lagere cumulatieve uitval zien in vergelijking met de groep die geen dierlijk eiwit gevoerd kreeg. Dit kan worden verklaard doordat er minder sprake is van kannibalisme én doordat er minder ondereind voorkomt door het voeren van dierlijk eiwit.


Beter verenkleed

De proef bij het Aeres MBO liet ook een positief verschil in verenkleed zien. De groep gevoerd met een hoog aandeel dierlijk eiwit had minder kale plekken en minder wonden gerelateerd aan pikkerij in vergelijking met de hennen gevoerd zonder dierlijk eiwit.


Financieel voordeel

Het financiële voordeel van verwerkt dierlijk eiwit in de VLOG-voeders is ook nog altijd groot. Dit verschil kan oplopen tot 1 euro per 100 kg voer bij een aandeel van 5% dierlijk eiwit. Dit komt voornamelijk door de hogere prijs van non-GMO soja ten opzichte van verwerkt dierlijk eiwit. Dit maakt het financieel erg aantrekkelijk om dierlijk eiwit in deze voeders te verwerken. Daarnaast zorgt de verminderde uitval voor een flink financieel voordeel door een hoger aantal eieren per opgehokte hen. Ten slotte zorgt het lagere voerverbruik voor een betere voederconversie.


40% lagere carbon footprint

Circulariteit en de CO2-voetafdruk worden ook steeds belangrijker in diervoeding. Dierlijk eiwit is een circulaire grondstof omdat het bestaat uit reststromen van slachterijen voor de humane consumptie. Dierlijk eiwit kan sojaschroot één op één vervangen in de pluimveevoeders. Dit verhoogt de circulariteit van het voer en zorgt voor een lagere CO2-voetafdruk. Het verwerken van 5-6% verwerkt dierlijk eiwit kan de CO2-voetafdruk van het voer al met 40% verminderen.

Wil je ook profiteren van de voordelen van dierlijk eiwit in legpluimvee ? Neem dan contact op met een van onze specialisten.

Onze specialisten pluimvee

Onze specialisten staan voor je klaar en komen graag een kijkje bij je nemen. Tijdens bedrijfsbegeleiding en stalbezoek nemen onze specialisten het rantsoen en de resultaten met je door en wordt er gekeken naar mogelijke verbeteringen. Waar nodig wordt onze nutritionist ingeschakeld.

Henno van den Bruinhorst
Verkoopleider pluimvee
Foto Henno van den Bruinhorst
Foto Henno van den Bruinhorst
Contact met
Henno van den Bruinhorst
Verkoopleider pluimvee
Hans Ebbers
Specialist pluimvee
Foto Hans Ebbers
Foto Hans Ebbers
Contact met
Hans Ebbers
Specialist pluimvee
Jan-Willem van Os
Specialist pluimvee
Foto Jan-Willem van Os
Foto Jan-Willem van Os
Contact met
Jan-Willem van Os
Specialist pluimvee
Maarten Hulstein
Specialist pluimvee
Foto Maarten Hulstein
Foto Maarten Hulstein
Contact met
Maarten Hulstein
Specialist pluimvee
Onze specialisten
Jan-Willem