Topcon over precisievoeren
Tijdens de zomeravondbijeenkomsten was gastspreker Bert Coppelmans aan het woord namens Topcon. Topcon is een innovatief bedrijf dat zich richt op het preciezer voeren van melkvee. Het voeren van melkvee is geen nattevingerwerk. Met precies voeren is veel te winnen. Exact weten wat, hoeveel en wanneer je de melkkoeien voert draagt bij aan een zo laag mogelijke kostprijs, een goede diergezondheid en een optimaal rendement. Houd je de kosten onder controle, dan levert dat onder de streep het meeste op. Topcon biedt de klanten van AR een korting van 10% op het totale hardware-pakket. Dit is te koppelen met ieder werkend weegsysteem op de mengwagen of voerdoseerwagen.
Voordelen van precisievoeren
In het ideale scenario krijgen melkkoeien iedere dag hetzelfde gevoerd op hetzelfde tijdstip. Regelmaat is goed voor de diergezondheid, het geeft rust en het komt de productiviteit ten goede. Bovendien zorgt een goed ritme in het voermanagement ervoor dat de melkveehouder efficiënt omgaat met de factor tijd. Nog niet iedereen ziet de voordelen van precisievoeren. Vaak wordt gedacht dat het alleen zinvol is voor bedrijven met 150 koeien of meer. Maar ook de kleinere melkveebedrijven kunnen profiteren van precisievoeren. Een melkveehouder met een mengwagen of een voerdoseerwagen kan al voor 325 euro per jaar de koeien met de grootst mogelijke precisie voorzien van voer.
Producten van Topcon helpen bij nauwkeurig voeren
De producten van Topcon helpen bij het nauwkeurig voeren van de koeien. Zo kunnen verschillende rantsoenen voor verschillende diergroepen gemaakt worden. Bij het vullen van de voermengwagen zie je exact welk product en hoeveel er geladen moet worden. Daarmee is het mogelijk om dus precies het benodigde te voeren. Afwijkingen in de hoeveelheid geladen ruwvoer zijn makkelijk te achterhalen. De app geeft extra controle over het voermanagement en inzicht wat er daadwerkelijk gevoerd is. Op basis hiervan kan de melkveehouder zien wat voor effect de manier van voeren heeft op de productie en de diergezondheid. Bovendien wordt er zo zeer nauwkeurig omgegaan met de voervoorraad. Zo’n 50 procent van de kosten op een melkveebedrijf komen op conto van het voer. Wel iets om nauwkeurig mee om te gaan dus.
Bijsturen waar nodig
Aan de hand van de data die een voermanagementprogramma verzamelt, kun je het rantsoen eenvoudig bijsturen en zo besparen op ruw- en krachtvoerkosten. Met accuraat voeren weet je precies wat de productie van een liter melk kost. Volgens de melkveeupdate 2022 van de Rabobank lukt het melkveehouders de hogere kosten van onder meer ruw- en krachtvoer onder controle te houden met een hogere melkprijs. Melkveehouders die het voermanagement goed in de vingers hebben, profiteren daardoor nog meer van de hogere melkprijs.