Bij varkens spelen er zoveel factoren dat het lastig is om vast te stellen wat de druppel is die de emmer doet overlopen. Wat die kritieke factoren zijn verschilt ook nog eens sterk per bedrijf.
De verplichting tot lange staarten vanaf 2030 komt steeds dichterbij. Het onder controle houden van het natuurlijke bijtgedrag van varkens is echter ook nu al een belangrijk aandachtspunt. Het AR Krulkompas kan hierbij helpen.
Bij varkens spelen er zoveel factoren dat het lastig is om vast te stellen wat de druppel is die de emmer doet overlopen. Wat die kritieke factoren zijn verschilt ook nog eens sterk per bedrijf.
Om die kritieke punten in beeld te brengen hebben we een nieuwe en unieke checklist ontwikkeld, in de vorm van het AR Krulkompas. In één oogopslag zie je hoe je bedrijf ervoor staat op weg naar de krulstaart. Daarnaast krijg je inzicht in de verbeterpunten om agressiviteit en bijtgedrag te verminderen. We hebben het AR Krulkompas zo ontwikkeld dat alle belangrijke punten worden meegenomen én dat het praktisch toepasbaar is. Laag- en hooghangend fruit, en alles ertussenin, wordt inzichtelijk gemaakt. De vervolgstappen kunnen hiermee makkelijk worden bepaald. Zo werken we samen aan een nog beter welzijn voor de varkens, wat uiteindelijk resulteert in beter presterende varkens.
Voor alle diergroepen is er een eigen checklist met specifieke normen. Invullen wordt eenvoudig op de computer gedaan door de welzijnsspecialist, samen met de varkenshouder en de voorlichter. Het AR Krulkompas is voor iedereen beschikbaar. Vraag ernaar bij je specialist of neem contact op met onze welzijnsspecialist Britt Engelsman (b.engelsman@argroep.nl, 06-12836120).
Onze specialisten komen graag een kijkje bij je nemen. Tijdens bedrijfsbegeleiding en stalbezoek nemen onze specialisten varkens de resultaten met je door en wordt er gekeken naar mogelijke verbeteringen. Waar nodig wordt onze nutritionist ingeschakeld. Onze specialisten kunnen je onder andere adviseren over voerstrategie, klimaat en management.