Bedrijfsontwikkeling
Ondernemen
14 november 2024

Bouwplan en Eco-regeling 2025

In de periode van 15 oktober tot en met 2 december 2024 moet de Gecombineerde opgave definitief worden ingediend.

In verband met aangepaste regelgeving en voorwaarden voor GLB-subsidies is dit het ideale moment om niet alleen terug te kijken naar het afgelopen jaar, maar ook om vooruit te kijken naar het bouwplan van 2025.

Wijzigingen eco-activiteiten

Begin oktober heeft RVO veranderingen in de Eco-regeling bekendgemaakt en vervolgens weer gewijzigd. De subsidiebedragen voor goud, zilver en brons blijven ongewijzigd. Het behalen van voldoende punten voor eco-premie wordt lastiger. Vooral het behalen van punten op het onderdeel biodiversiteit wordt lastiger vanwege het verlaagde aantal punten op de onderdelen precisiegewasbescherming, houtige elementen en bufferstroken met kruiden. De gewijzigde eco-activiteiten zijn:

  • Vroeg rooien (uiterlijk 31 oktober): vervalt
  • Meerjarige teelt: wordt Verlengde teelt
  • Stikstofbindend gewas: niet na blijvend gras
  • Strokenteelt 4 i.p.v. 5 stroken
  • Groenbedekking: doodvriezen toegestaan
  • Biologische bestrijding: extra insecten toegevoegd

Volgens eerdere berichten zou ook de waarde voor stikstofbindend gewas fors dalen, maar dat plan wordt nu doorgeschoven naar 2026.

Stapeling van regels

Bij het opstellen van het bouwplan voor 2025 moet rekening worden gehouden met een stapeling van regels vanuit mestbeleid en het GLB. Denk dan bijvoorbeeld aan rustgewassen op zandgrond, gewasrotatie en bufferstroken. De verplichtingen van een minimale bodembedekking op kleigrond en 4% niet-productief areaal zijn komen te vervallen.

Gewasrotatie bouwland

Bij de teelt van akkerbouwgewassen moet elk perceel ééns per vier jaar een ander gewas als hoofdteelt hebben. Ook moet minimaal 1/3 van het bouwland jaarlijks een andere hoofdteelt (andere gewascode) hebben, wat eventueel ingevuld kan worden met één of meer volgteelten na de hoofdteelt. Dit is niet alleen van toepassing op akkerbouwers, maar ook op melkveehouders met meer dan 25% bouwland. Onder andere voor biologische bedrijven geldt er een vrijstelling.

Rustgewas op zandgronden

Uiterlijk 2026 moet er op alle zandgronden een keer een rustgewas hebben gestaan. Het is verstandig om hier nu al over na te denken en mee te beginnen. Dit om te voorkomen dat je in 2026 vastloopt met je bouwplan, doordat er (te) veel bouwland omgezet moet worden naar een rustgewas. Er zijn meerdere mogelijkheden om dit in te vullen. Voor deze regelgeving zijn geen vrijstellingen.

 

Quickscan eco-regeling

In dit artikel is het niet mogelijk om alle regels en uitzonderingen weer te geven. Daarvoor verwijzen we naar de regelgeving (RVO.nl) en naar de actualiteiten op onze website. Met de Quickscan eco-regeling van AR Bedrijfsontwikkeling kun je het teeltplan en de eco-activiteiten goed op elkaar afstemmen. Als je in het najaar van 2024 de plannen maakt, dan kun je er in het vroege voorjaar beter op inspelen.

Meer informatie

Heb je vragen of wil je een afspraak plannen voor een Quickscan eco-regeling? De specialisten van AR Bedrijfsontwikkeling staan je graag terzijde. Mail naar info@ar-bedrijfsontwikkeling.nl, dan neemt een van onze specialisten contact met je op.

Gerelateerde artikelen:

GLB-subsidies: definitieve aanvraag
Gewasrotatie en rustgewas met voorbeelden

Onze adviseurs bedrijfsontwikkeling

Onze adviseurs ondersteunen je graag bij het realiseren van je toekomstplannen - van vergunning tot bouw. Ook op het gebied van mest, mineralen en productierechten geven zij advies.

Harold Vogels
Adviseur bedrijfsontwikkeling
Foto Harold Vogels
Foto Harold Vogels
Contact met
Harold Vogels
Adviseur bedrijfsontwikkeling
Gert-Jan Vliem
Adviseur bedrijfsontwikkeling
Foto Gert-Jan Vliem
Foto Gert-Jan Vliem
Contact met
Gert-Jan Vliem
Adviseur bedrijfsontwikkeling
Dik-Jaap Wentink
Adviseur bedrijfsontwikkeling
Foto Dik-Jaap Wentink
Foto Dik-Jaap Wentink
Contact met
Dik-Jaap Wentink
Adviseur bedrijfsontwikkeling
Melianne van Wakeren
Adviseur bedrijfsontwikkeling
Foto Melianne van Wakeren
Foto Melianne van Wakeren
Contact met
Melianne van Wakeren
Adviseur bedrijfsontwikkeling
Onze specialisten
Dik-Jaap