Maiskolf
Ruwvoerteelt
Planten en zaaien
21 oktober 2024

De schijf van vijf voor de optimale maisteelt

Voor de optimale maisteelt introduceert AR de schijf van vijf. Door deze vijf speerpunten goed toe te passen optimaliseer je jouw maisteelt en zorg je voor een stevige basis voor een succesvolle oogst.

Bodemonderzoek als basis

Een goed bodemonderzoek is essentieel om te weten wat je grond nodig heeft. Niet elk maisras is geschikt voor alle grondsoorten en ook de bemesting moet afgestemd worden op de specifieke behoeften van de bodem. Door de grond goed te analyseren, weet je welke acties nodig zijn voor de optimale ontwikkeling van het gewas.

Vijf speerpunten voor de optimale maisteelt

1: AR Toprassen maiszaad

Het kiezen van het juiste maisras is cruciaal voor een goede opbrengst. Ons ruwvoerteeltteam stelt elk jaar een selectie van AR Toprassen samen, gebaseerd op prestaties in onze demovelden, ervaringen van kwekers en klanten en de cijfers van de CSAR-rassenlijst. Alleen rassen die bewezen robuust zijn, goede voederwaarde hebben en bestand zijn tegen wisselende weersomstandigheden, komen in aanmerking voor ons AR Toprassenpakket. Voor nieuwkomers met veelbelovende resultaten hebben we de Runner-up-categorie.

2: Bekalken

De pH-waarde van de bodem is een van de belangrijkste factoren voor een succesvolle teelt. Bekalken helpt niet alleen om de zuurtegraad te optimaliseren, maar verbetert ook de bodemstructuur en stimuleert de activiteit van micro-organismen. Dit leidt tot betere vertering van organisch materiaal en een luchtigere bodem. Daarnaast is calcium ook een voedingselement voor de plant. Het zorgt voor stevigere plantcellen, waardoor de maisplant beter bestand is tegen droogte, legering en plagen. Bekalken is dus onmisbaar voor een gezonde bodem én een optimale gewasopbrengst.

3: Maismaster-meststoffen

Voor een efficiënte bemesting van mais is rijenbemesting onmisbaar. Maismaster-meststoffen zijn afgestemd op de specifieke behoeften van jouw bodem en gewas. Standaard bevatten deze meststoffen stikstof, zwavel en borium. Aan sommige zijn fosfaat en/of zink toegevoegd. Stikstof wordt langzaam vrijgegeven om de mais gedurende het hele groeiseizoen van voeding te voorzien, terwijl zink en borium bijdragen aan een gezonde wortelontwikkeling en kolfzetting. Door fosfaat toe te voegen, verbeter je de beschikbaarheid van voedingsstoffen.

4: Kali 60

Kalium is essentieel voor een gezonde plantontwikkeling. Het ondersteunt de fotosynthese, energievoorziening en vochthuishouding van het gewas. Een tekort aan kalium kan leiden tot groeiproblemen en lagere opbrengsten. Kali 60 zorgt voor een constante toevoer van kalium, wat de plant helpt beter bestand te zijn tegen droogte en ziektes. Bovendien verbetert het de opname van andere voedingsstoffen zoals stikstof, wat cruciaal is voor een goede maisopbrengst.

5: AminoBoost

Tijdens het groeiseizoen kan mais te maken krijgen met stress, zoals kou, droogte of onkruidbestrijding. AminoBoost is een biostimulant die deze stress helpt verminderen door de plant te voorzien van essentiële aminozuren. Dit product zorgt ervoor dat de maisplant sneller herstelt en beter blijft groeien, zelfs tijdens moeilijke omstandigheden. Het toevoegen van AminoBoost aan je onkruidbespuiting kan een aanzienlijke plus in de gewasopbrengst opleveren.

Tot slot

Met deze vijf speerpunten én een goed bodemonderzoek zet je de beste stappen richting een succesvolle maisteelt en een gezonde oogst.

Lees meer:

Bekalken meer dan de pH van de grond op orde brengen
Stress verminderen bij mais
Maiszaad 2025
Voorkoopactie maiszaad 2025

Onze specialisten ruwvoerteelt

Onze specialisten komen graag een kijkje bij je nemen. Tijdens bedrijfsbegeleiding en perceelbezoek nemen onze specialisten de resultaten met je door en wordt er gekeken naar mogelijke verbeteringen die bij jou tot een praktische goede teelt leiden. 

Leo Heijdra
Productmanager ruwvoerteelt
Foto Leo Heijdra
Foto Leo Heijdra
Contact met
Leo Heijdra
Productmanager ruwvoerteelt
Willine van Deuveren-Brouwer
Voorlichter akkerbouw en ruwvoerteelt
Foto Willine  van Deuveren-Brouwer
Foto Willine  van Deuveren-Brouwer
Contact met
Willine van Deuveren-Brouwer
Voorlichter akkerbouw en ruwvoerteelt
Coen van Sterkenburg
Specialist rundvee & ruwvoerteelt
Foto Coen van Sterkenburg
Foto Coen van Sterkenburg
Contact met
Coen van Sterkenburg
Specialist rundvee & ruwvoerteelt
Rob Horstink
Specialist rundvee & ruwvoerteelt
Foto Rob Horstink
Foto Rob Horstink
Contact met
Rob Horstink
Specialist rundvee & ruwvoerteelt
Onze specialisten
Leo