Tussen de maaisnedes door is de tijd van onkruid bestrijden vaak beperkt omdat het onkruid eerst voldoende bladoppervlakte moet hebben en je dan vervolgens zit met de veiligheidstermijn van de producten die je gebruikt. Daarnaast spelen weersomstandigheden ook een grote rol.
Verschillende onkruiden
Vaak staan in een perceel grasland verschillende onkruiden die niet allemaal even makkelijk te bestrijden zijn. Een effectieve bestrijding van ridderzuring is bijvoorbeeld minder eenvoudig dan die van muur of paardenbloem. Daarom is het belangrijk om van te voren goed te kijken naar welk onkruid je in je perceel hebt staan. Zuring is een meerjarig onkruid en ieder jaar dat deze langer staat ontwikkelt ook de wortel meer en groeit hij dikker en dieper. Als hiervoor geen bestrijding plaatsvindt kan deze dus jaren oud worden. Ook kunnen de wortelstokken bij een niet effectieve bespuiting opnieuw uitlopen. Het is dus van groot belang om deze tijdig en grondig te bestrijden om te voorkomen dat je perceel hiermee vol komt te staan waardoor de opbrengst en kwaliteit van uw ruwvoer achteruit gaat.
Aandachtspunten onkruidbestrijding
- Controleer je percelen geregeld op onkruid en pas waar nodig is een onkruidbestrijding toe of vernieuw waar nodig je perceel.
- Pas de onkruidbestrijding toe bij gezonde planten met voldoende bladoppervlakte, hierdoor word het middel beter opgenomen en dit bevordert de effectieve bestrijding. Wacht bij zuringplanten tot ze ongeveer 30 cm zijn, om wortels goed te bestrijden zal er voldoende middel door het blad moeten worden opgenomen.
- Spuit bij groeizame weersomstandigheden, het beste effect heb je bij actief groeiende planten die nog geen zaad hebben gevormd. Hierbij spelen een voldoende hoge RV en dagtemperatuur tussen de 13 en de 27 graden een belangrijke basis. Ook is het belangrijk dat de nachttemperatuur niet onder de 5 graden komt. Wanneer de weersomstandigheden wisselend zijn is het aan te raden om Squall toe te voegen aan de onkruidbestrijding. Toevoeging van Squall aan de tank mix verbetert de effectiviteit van gewasbeschermingsmiddelen. Meer vloeistof komt aan op het gewas en er wordt minder gemorst. Squall vermindert spraydrift, bevordert de regenvastheid en is 100% biologisch afbreekbaar, dus onschadelijk voor het milieu.