Voor de BEX en KringloopWijzer behoort een erkend laboratorium de kuilen te bemonsteren en op te meten vóór het moment van voeren. Daarbij stelt de monsternemer ook de afmetingen van kuilen en het aantal balen vast. Het is belangrijk om ook deze partijopmeting te controleren in de kuiluitslagen. Verder zijn de analyses van droge stof, VEM, stikstof, fosfor en ruw as van belang. Overweeg (in overleg met je voerspecialist) een bredere mineralenanalyse voor een optimale rantsoensamentelling.
Toenemend belang stikstofexcretie
Omdat de stikstofplaatsingsruimte in Nederland steeds krapper wordt - vooral door de afbouw bij derogatiebedrijven - zijn goede kuilanalyses en optimale rantsoenen voor melkvee essentieel. Als de bedrijfsspecifieke excretie (BEX) kan worden verlaagd, kun je besparen op mestafzet. Het ureumgetal is een indicator voor een goede stikstofbenutting. Voor bedrijven die niet met BEX rekenen is het ureumgehalte in de melk medebepalend voor de stikstofexcretie.
Meer weten?
Informeer bij de specialisten melkvee of onze specialisten van AR Bedrijfsontwikkeling. Ook is het mogelijk om te mailen naar info@ar-bedrijfsontwikkeling.nl. Dan neemt een van onze specialisten contact met je op.