Biologisch
Ondernemen
23 januari 2025

Omschakelen naar biologisch: 7 tips (+ bonustip)

Overstappen naar een biologische bedrijfsvoering biedt mooie kansen voor ondernemers. De vraag naar biologische en duurzame producten groeit gestaag. Overweeg je om de overstap van gangbare naar biologische landbouw te maken dan kan AR je hierbij ondersteunen.

Omschakelen naar biologisch brengt veranderingen in de bedrijfsvoering met zich mee. Een goede voorbereiding is dan ook een must. Een biologisch bedrijf moet ten eerste voldoen aan de Europese biologische wet- en regelgeving om een Skal-certificaat te ontvangen. Pas dan mogen de producten als biologisch afgezet worden. Ook financieel en praktisch brengt omschakelen de nodige veranderingen met zich mee. AR heeft de kennis en ervaring in huis om je bij iedere stap te ondersteunen, zodat de overstap een succes wordt.

Tip 1: verken de afzet

Ga je omschakelen binnen de bestaande bedrijstak of stap je over op een andere bedrijfstak? Verdiep je dan eerst in de afzet. Voordat je kunt omschakelen moet je namelijk de afzet van je producten geregeld hebben. Hoeveel vraag is er naar jouw product? Is de afzet gegarandeerd? Hoe is de prijsontwikkeling? Houd hierbij in je achterhoofd dat de biologische markt een gereguleerde markt is; je kunt niet zomaar overal je producten afzetten. Daarnaast is het voor de financiering noodzakelijk dat je je afzet geregeld hebt.

Tip 2: win advies in

Maak een afspraak met een adviseur die je kan vertellen wat er allemaal nodig is om over te schakelen. Biologische landbouw is gebonden aan strenge eisen. Zorg ervoor dat je precies weet wat die eisen zijn voor jouw beoogde bedrijfstak. Denk aan de huisvestingseisen, het gebruik van biologisch voer, de teelt van gewassen, de gezondheid van de dieren, aanpassingen qua bemesting en de benodigde vergunningen.

Tip 3: analyseer je bedrijf

Breng je huidige bedrijfsvoering in kaart en bepaal welke aspecten aangepast moeten worden om aan de biologische normen te voldoen. Dit biedt overzicht, het geeft een beeld van de benodigde financiële investering en het helpt om realistische doelen te stellen.

Tip 4: denk out-of-the-box

Soms kunnen vragen je helpen om out-of-the-box te denken. Moet je bijvoorbeeld binnen je huidige bedrijfstak omschakelen? Of kun je beter overstappen naar een andere diergroep of sector? Misschien past er wel een biologische bedrijfstak naast je huidige tak? Sommige bedrijfstakken zijn kansrijk en minder arbeidsintensief. Kijk dus goed om je heen wat er allemaal mogelijk is. Voorkom een ‘fixed mindset’.

Tip 5: ga op de koffie bij collega-ondernemers

Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Ga bij collega’s op bezoek, zowel bij ondernemers die al jaren biologisch boeren als bij ondernemers die net zijn omgeschakeld en dus ‘vers’ uit het traject komen waar jij voor staat. Schuif ook eens aan bij een biologische studiegroep in de buurt. Dit is laagdrempelig en het levert je veel op. Zo krijg je er ook meer gevoel bij of de biologische manier van werken bij je past. Kijk of er samenwerkingsverbanden met andere boeren zijn om kennis te delen en middelen te bundelen. Dit levert veel waardevolle informatie op en het helpt je je netwerk uit te breiden.

Tip 6: maak een goed bedrijfsplan

Met alle informatie die je verzameld hebt kun je een bedrijfsplan gaan maken. Zorg voor een duidelijke visie en strategie en maak je plannen zo concreet mogelijk. Wat moet er precies aangepast worden om over te stappen? Welke investering is er nodig? Wat zijn de verwachte opbrengsten? Welke subsidies zijn er mogelijk? Vergunningverlening en financiering zijn hierbij vaak de grootste bottleneck. Het is een kip-ei-verhaal: je hebt een vergunning nodig om de huisvesting aan te passen (en de financiering te regelen), maar om de financiering te regelen heb je de juiste vergunningen nodig. De adviseurs van AR Bedrijfsontwikkeling kunnen je hierbij helpen.

Tip 7: houd er rekening mee dat omschakelen (veel) tijd kost

Omschakelen naar biologisch is een proces dat zomaar enkele jaren kan duren. Natuurlijk zijn er altijd ondernemers die in een half jaar omgeschakeld zijn, maar houd er rekening mee dat er meestal meer tijd nodig is, zeker als de grond ook omgeschakeld moet worden. Daarnaast is het ook gewoon goed om de tijd te nemen, dit kan je later tijd en problemen besparen.

Bonustip: schakel over op het juiste moment

Vaak wil men overstappen naar biologisch als het bij gangbaar wat stroever gaat, maar het is slimmer om over te stappen op het moment dat bij gangbaar de prijzen goed zijn. Je hebt namelijk een overgangsperiode waarin je al wel volgens de biologische maatstaven produceert, maar je producten nog als gangbaar moet afzetten. Als je daar dan een mooie prijs voor krijgt dan kun je de kosten van het omschakelen er al voor een groot deel uit hebben.

Meer weten? Neem vrijblijvend contact op.

In Nederland is AR een van de grote partijen in de biologische landbouw. We kunnen goed meedenken over alle vragen die bij omschakelen komen kijken. De overstap naar biologische landbouw is een uitdagend maar lonend proces. Met toewijding en een gedegen plan kan het je veel opleveren. Informeer vrijblijvend naar mogelijkheden bij een van onze specialisten

Certificeringsproces Skal

  1. Toelatingsonderzoek: een Skal-inspecteur voert op het bedrijf een toelatingsonderzoek uit.
  2. Omschakelingsperiode: na aanmelding begint de periode van omschakeling. Hoe lang deze duurt, hangt af van het type bedrijf. In deze omschakelingsperiode voldoet de ondernemer aan alle voorwaarden voor biologische productie, maar is niet gecertificeerd.
  3. Certificatie: na afloop van de omschakelingsperiode volgt een inspectie. Bij een positieve beoordeling ontvangt de ondernemer het bio-certificaat. Vanaf dat moment kunnen de producten als biologisch worden verkocht.
  4. Toezicht: minstens één keer per kalenderjaar bezoekt een Skal-inspecteur het bedrijf.

Onze specialisten biologische 

Onze specialisten staan voor je klaar en komen graag een kijkje bij je nemen. Tijdens bedrijfsbegeleiding en stalbezoek nemen onze specialisten het rantsoen en de resultaten met je door en wordt er gekeken naar mogelijke verbeteringen.

Koert Kuizenga
Manager AR Biologisch
Foto Koert Kuizenga
Foto Koert Kuizenga
Contact met
Koert Kuizenga
Manager AR Biologisch
Gert Tempel
Specialist rundvee biologisch
Foto Gert Tempel
Foto Gert Tempel
Contact met
Gert Tempel
Specialist rundvee biologisch
Richard ter Beek
Algemeen Manager AR Plant
Foto Richard ter Beek
Foto Richard ter Beek
Contact met
Richard ter Beek
Algemeen Manager AR Plant
Harold Vogels
Adviseur bedrijfsontwikkeling
Foto Harold Vogels
Foto Harold Vogels
Contact met
Harold Vogels
Adviseur bedrijfsontwikkeling
Onze specialisten
Harold