De BEX-berekening is vrijwillig, maar melkveehouders die gebruik maken van BEX kunnen hiervan profiteren door de werkelijke stikstof en fosfaatproductie van hun bedrijf te berekenen in plaats van uit te gaan van generieke normen. Dit kan leiden tot een lagere stikstofexcretie en lagere mestafzetkosten en kan ook het fosfaatoverschot verminderen. Dat kan voordelig zijn voor boer-boer-transport of een verminderde mestverwerkingsplicht.
Overzicht van voerpartijen
Het is belangrijk om geen voerpartijen te vergeten. Het gaat niet alleen om mais en graskuilen, maar bijvoorbeeld ook om een partij voederbieten. Een situatieschets van ligging van de kuilen en goede naamgeving van partijen is handig. Verwerk daarin bijvoorbeeld een kuilnaam/nummer, jaartal en snede.
De bemonstering moet plaatsvinden voordat wordt gestart met het voeren. Een fout bij de opmeting van een partij komt regelmatig voor. Controle van de opmeting is daarom belangrijk. En neem direct contact op met het laboratorium als het niet klopt.
Analyse
Het lab onderzoekt droge stofgehalte, VEM-waarde, het N-gehalte, het P-gehalte en ruw as (RAS) gehalte. Voor de KringloopWijzer is het bij graskuil van belang dat het NDF-gehalte wordt gemeten. Bij maiskuilen is niet alleen het NDF- gehalte, maar ook het zetmeelgehalte van belang. Een ruimere analyse met bijvoorbeeld sporenelementen kan bijdragen aan een betere rantsoenoptimalisatie, maar is uiteraard geen verplichting vanuit de regels.
Meer informatie
De specialisten van AR Bedrijfsontwikkeling helpen je graag bij de optimalisatie van je mineralenefficiƫntie. Je kunt ook een mail sturen naar info@ar-bedrijfsontwikkeling.nl. Dan neemt een van onze specialisten vrijblijvend contact met je op.