Rundvee
Overig
2 december 2024

Periodiek onderhoud van de mengwagen in de wintermaanden

Het is belangrijk om je mengwagen goed te onderhouden. Denk hierbij aan het schoonspuiten van de wagen, het controleren van de messen en het valideren van de weegschaal.

Mengwagen schoonspuiten

Jij schept je eten toch ook liever uit een schone pan? Begin daarom met het schoonspuiten van de wagen en dan vooral de binnenkant. Wat vaak direct opvalt zijn de voerresten bovenin die geplakt zijn aan de voerwagen. Maar kijk ook eens onder de vijzel(s), of in de hoeken bij de klep voor het uitladen van het voer. Wanneer dit niet regelmatig wordt schoongemaakt ontstaat hier een broedplek voor gisten en schimmels die mycotoxines vormen.

Mycotoxines benadelen de smakelijkheid en versheid van het voer, wat leidt tot een lagere voeropname. Maar de mycotoxines komen ook in het lichaam van de koe. Een goedwerkende pens kan omgaan met een normale hoeveelheid mycotoxines. Wanneer een koe te maken krijgt met een enorme hoeveelheid mycotoxines wordt de toxiciteit zo groot dat de pens dit niet meer kan destabiliseren. Gevolgen hiervan lopen uiteen van een verstoorde penswerking tot aan ernstige gezondheidsproblemen.

Om te voorkomen dat de mengwagen de oorzaak wordt van deze problemen adviseren wij om de mengwagen eens per maand schoon te spuiten. Bij het voeren van tarwegistconcentraat (TGC), of andere snel ‘aankoekende producten’ is ons advies om de wagen zelfs eens per twee weken schoon te spuiten. Vergeet na het schoonspuiten niet om de wagen door te smeren.

Afbeelding 1: Voerresten boven in de voermengwagen.

Afbeelding 1: Voerresten boven in de voermengwagen.

Afbeelding 2: Voerresten onder de vijzel en bij de klep.

Afbeelding 2: Voerresten onder de vijzel en bij de klep.

Messen controleren

Ander belangrijk onderhoud aan de mengwagen is het controleren van de messen. Scherpe messen zorgen voor een significant beter mengresultaat. De afbeeldingen hieronder laten voorbeelden van versleten messen zien. Laat je niet misleiden door de bovenste messen op een verticale vijzel, of de achterste messen op een horizontale vijzel. Deze messen komen namelijk het minst in aanraking met het voer en geven dus geen goed beeld van de messen voor- of onderin. Tijdens het schoonspuiten kun je dus gelijk de messen controleren en vervangen indien nodig. 

Wanneer is een mes aan vervanging toe? Haal een stro touw langs de messen en wanneer deze niet in 1 beweging doormidden snijdt betekent dit dat het mes aan vervanging toe is. 

Zo herken je versleten messen 

Op onderstaande foto’s zie je voorbeelden van versleten messen. Controleer de messen regelmatig en vervang ze zo nodig. Een handig moment hiervoor is tijdens het schoonspuiten. Laat je niet misleiden door de bovenste messen op een verticale vijzel of de achterste messen op een horizontale vijzel. Deze messen komen namelijk het minst in aanraking met het voer en geven geen goed beeld van de messen voor of onder in de voermengwagen. Met een strotouw kun je gemakkelijk de scherpte van de messen controleren. Haal het touwtje langs een mes. Wanneer het touw niet in één beweging doorgesneden wordt, is het mes aan vervanging toe.

De weegschaal valideren

Een goedwerkende weegschaal op de mengwagen zorgt ervoor dat het berekende rantsoen overeenkomt met het gevoerde rantsoen. In de praktijk komt het voor dat de weegschaal meer dan 20% afwijkt. Daarnaast kan de positie van het gewicht in de wagen een afwijking geven. Wanneer het voer voor in de wagen wordt geladen geeft dit een andere waarde dan wanneer het achter in de wagen wordt geladen. Laad het voer dus in het midden. Dit komt ook de mengprestaties ten goede.

Afwijkende weegschaal kost geld

Een afwijkende weegschaal kan jaarlijks een hoop geld kosten. Stel je voor dat er constant te veel onbenut eiwit wordt gevoerd met ook eventuele diergezondheidsproblemen als gevolg. Je kunt zelf eenvoudig de weegschaal valideren door boven op de wagen een pallet zakgoed van bijvoorbeeld 1000 kg te zetten. Wijkt dit meer dan 10% af, vraag dan hulp bij de dealer om de weegschaal te kalibreren. 

Onze adviezen om je voermengwagen goed te onderhouden

In onderstaand overzicht wordt uitgegaan van een gebruik van de voermengwagen van ongeveer één uur per dag. Gebruik je de mengwagen intensiever dan vraagt dit uiteraard ook intensiever onderhoud.

Onderhoud Frequentie
Schoonspuiten en doorsmeren 1x per maand
Controleren en vervangen messen 1x per maand
Kalibreren weeginrichting 1x per jaar
Olie vervangen 1x per jaar

Behoefte aan meer informatie?

Neem dan gerust contact op met een van onze specialisten of laat je gegevens achter via het contactformulier.

Onze specialisten melkvee

Onze specialisten staan voor je klaar en komen graag een kijkje bij je nemen. Tijdens bedrijfsbegeleiding en stalbezoek nemen onze specialisten het rantsoen en de resultaten met je door en wordt er gekeken naar mogelijke verbeteringen.

Dirk Italiaander
Verkoopleider herkauwers
Foto Dirk Italiaander
Foto Dirk Italiaander
Contact met
Dirk Italiaander
Verkoopleider herkauwers
Coen van Sterkenburg
Specialist rundvee & ruwvoerteelt
Foto Coen van Sterkenburg
Foto Coen van Sterkenburg
Contact met
Coen van Sterkenburg
Specialist rundvee & ruwvoerteelt
Evert Jan Molenaar
Specialist rundvee
Foto Evert Jan Molenaar
Foto Evert Jan Molenaar
Contact met
Evert Jan Molenaar
Specialist rundvee
Raijmond Krabbenborg
Specialist rundvee
Foto Raijmond Krabbenborg
Foto Raijmond Krabbenborg
Contact met
Raijmond Krabbenborg
Specialist rundvee
Onze specialisten
Evert Jan