Zoektocht naar nieuwe stalverlichting
In oudere melkveestallen is het lichtniveau vaak net voldoende voor het dagelijkse werk. Met nieuwe inzichten wordt steeds vaker gekozen voor daklichten en open wanden om meer natuurlijk licht binnen te laten. Maar is dat genoeg? Onderzoek wijst erop dat koeien – net als mensen – beter gedijen bij natuurlijk zonlicht, wat niet alleen hun welzijn, maar ook de melkproductie en -kwaliteit bevordert.
De melkkoeien bij Nieuw Vredebest verblijven in principe altijd in de stal. Toen duidelijk werd dat de verlichting aan vernieuwing en verbetering toe was, ontstond er een zoektocht naar een leverancier van verlichting die koeienwelzijn, melkkwaliteit en ondernemerschap begrijpt.
Proef met lichtbronnen die het zonspectrum uitstralen
De familie van Willigen heeft hun adviseur Thomas van Mourik ingeschakeld en vervolgens werd het contact met Rofianda gelegd. Tijdens een rondgang door de stallen merkte Ronald Gronsveld, eigenaar van Rofianda, op hoe ver de liefde van Van Willigen voor zijn koeien ging, en besloot een experiment voor te stellen. “We hangen in de stal zonspectrale lampen. Lichtbronnen die het volledige zonspectrum uitstralen en een bijdragen zouden moeten leveren aan het welzijn van de koe. Mocht deze verlichting na de proefperiode niet bevallen, dan vervangen we hem kosteloos voor basisverlichting.”
Met enthousiasme werd het aanbod aangenomen en is begonnen om de melkstal te voorzien van 200 W zonspectraal lampen die speciaal voor het bedrijf zijn ontwikkeld. De oude Natriumverlichting is verwijderd en het nieuwe systeem was operationeel vóór de wintertijd. Ook de melkstal zelf heeft nieuwe led verlichting gekregen.
De stal van Melkveebedrijf Nieuw Vredebest is onderverdeeld in vier secties:
- Een sectie koeien en vaarzen die melk geven.
- Een sectie voor droge koeien – deze koeien bevinden zich in een periode twee maanden
voor het kalven en geven dan geen melk.
- Een sectie voor koeien die net gekalfd hebben.
- Een wachtruimte waar koeien wachten tot ze gemolken worden.
De eerste en derde ruimte wordt typisch 16 uur per dag verlicht en is verder donker; voor de tweede ruimte geldt een verdeling van 12 uur licht en 12 uur donker terwijl in de wachtruimte voor het melken buiten de melktijden geen verlichting brandt.
Het systeem wordt aangestuurd door een Helvar besturingssysteem dat de verlichting in de koeienstal in de ochtend langzaam laat opkomen tot de maximale waarde en in een kleur van 5200K (daglicht). Tegen de avond wordt het ook weer dynamisch terug geregeld tot de stal donker is. De verwachting is dat dit systeem dat het zonlicht imiteert, ervoor zorgt dat de koeien niet alleen constanter melk geven, maar ook melk van een betere kwaliteit door bijvoorbeeld een hoger vetgehalte.