Sojabonen worden voor een groot gedeelte verbouwd in Zuid-Amerika. Vaak is de grond waar dit gewas wordt verbouwd (voormalig) regenwoud. Ook wordt er nog steeds regenwoud gekapt om meer grond beschikbaar te maken voor de teelt van soja.
Vanuit AR hebben we bij vleesvarkens onderzocht of de prestaties van de dieren overeind blijven zonder het gebruik van sojabonen en/of sojaschroot. We hebben dat op twee manieren gedaan:
Proef 1
Vervangen van sojabonen en/of sojaschroot door alternatieve plantaardige eiwitten. Denk aan onder andere lupine, tuinbonen of erwten.
Proef 2
Vervangen van sojabonen en/of sojaschroot door verwerkt dierlijk eiwit. Daarnaast zijn in deze proef geen palmproducten* ingezet.
In beide proeven lukte het om de groei van de varkens ten opzichte van de controle erin te houden. Echter in proef 1 lukte het niet om de voederconversie scherp te houden. Varkens compenseerden door meer voer op te nemen om hetzelfde te blijven groeien. De voederconversie werd daardoor slechter en daarmee steeg het voerverbruik en de voerkosten.
In proef 2 hebben de varkens laten zien dat ze net zo hard groeien als op het controlevoer bij een gelijkblijvende voederconversie. Met inzet van verwerkt dierlijk eiwit presteert het AR-vleesvarkensvoer net zo goed als ons Maxima vleesvarkensvoerassortiment.
* Voor palmproducten spelen dezelfde thema’s als bij sojaproducten. Proef 2 is later opgestart dan proef 1 en heeft ingespeeld op verdergaande eisen. Derhalve zijn in deze proef geen palmproducten opgenomen.
Wil je meer weten?
Neem dan gerust contact op met een van onze specialisten, laat je gegevens achter via onderstaand contactformulier of bel met onze klantenservice via 0317-499510.