Ruwvoerteeltspecialist Willine samen met teler in pas gezaaid maisperceel
Ruwvoerteelt
Groei en beschermen
17 april 2025

Rendement maisteelt verhogen? Pas Kali 60 en AminoBoost toe

Op sommige plaatsen is de mais al gezaaid en op andere plaatsen zal het ook niet lang meer duren voordat de mais gezaaid wordt. Pas Kali 60 en AminoBoost toe om het rendement van je maisteelt te verhogen. Als je het niet toepast laat je geld liggen!

Voldoende kalium is essentieel voor een gezonde plantontwikkeling. AminoBoost zorgt ervoor dat de maisplant sneller herstelt en beter blijft groeien, zelfs tijdens moeilijke omstandigheden. Vanuit de proeven zien we een meerwaarde van 1.000 kg ds en een verhoging van het zetmeel bij een eenmalige toepassing van AminoBoost. 

Belang van kali

Na stikstof en fosfor is kalium het belangrijkste nutriënt om de groei van de maisplant te stimuleren. Een geslaagde maisteelt onttrekt 250 a 300 kg kali. Het wordt voornamelijk opgenomen in het begin van het groeiseizoen. Rond de bloei heeft de mais al 90% van de totale behoefte opgenomen. Bij een kaliumgebrek zijn planten gevoeliger voor extreme weersomstandigheden, ziekten en plagen. Ook draagt kali bij aan de algemene gezondheid en de kwaliteit van een gewas. Kali is een belangrijk element als het gaat om:

  • wortelontwikkeling (betere droogtetolerantie)
  • bevordering van de aanmaak van cellulose (minder legering)
  • het transport van andere elementen en vocht in de plant
  • celstrekking (groei en stevigheid van de mais).

 

Plantbeschikbaarheid kali

Het is dus belangrijk om te kijken naar de kalium in de bodem en dan in het bijzonder naar de plantbeschikbaarheid. Een deel van de kali wordt al meegegeven via de drijfmest; zorg er dus voor dat je weet hoeveel kali daarin zit. Als er met 40 kuub rundveedrijfmest 180-200 kg kali gegeven wordt, is er een kali-tekort. Dit komt neer op een bijbemesting van 120-200 kg Kali 60 per hectare.

 

Wanneer kali toepassen?

Een goed moment om kali te strooien is direct na het zaaien. De zaaisporen staan dan al in het perceel, waardoor extra rijsporen voorkomen worden.

Stress verminderen met AminoBoost

Tijdens het groeiseizoen kan mais te maken krijgen met stress, zoals kou, droogte of onkruidbestrijding. AminoBoost is een biostimulant die deze stress helpt verminderen waardoor de plant in een keer doorgroeien en een betere opbrengst kan opleveren. Het is een eersteklas product met hoge gehaltes aan alle vrije aminozuren die hun meerwaarde bewijzen tijdens perioden van abiotische stress. Bovendien voorzien ze de plant direct van energie.

1.000 kg extra droge stof

De afgelopen jaren hebben we hier veel proeven mee gedaan en sinds twee jaar zetten we dit product ook volop in bij klanten in de maisteelt. Vanuit de proeven zien we een plus van 1.000 kg droge stof bij eenmalige toepassing tijdens de onkruidbestrijding. Ook hebben we afgelopen jaar bij een proef gekeken naar de meerwaarde in de voedingswaarde. Hierbij was er een duidelijke plus te zien in het zetmeel. Maar nog belangrijker: ook vanaf het veld, bij onze klanten, krijgen we veel positieve reacties: zelfs onder moeilijke omstandigheden ziet de mais niet meer geel en staat ze niet meer drie dagen te pruttelen na de onkruidbestrijding. 

Wanneer AminoBoost toepassen?

AminoBoost wordt toegevoegd aan de onkruidbestrijding.


Wat kost de toepassing van AminoBoost?

Vanuit de proeven zien we een meerwaarde van 1.000 kg ds en een verhoging van het zetmeel. Dat is de eerste plus. Je kunt AminoBoost direct met de onkruidbestrijding toepassen, dus dat scheelt weer een werkgang en spuitkosten. Het product kost ongeveer 10 euro per liter en je hebt 2 a 3 liter per hectare nodig. Je zou dus bijna kunnen zeggen: als je dit niet toepast laat je geld liggen. Kortom, het is zeker het proberen waard.


Meer weten of advies? 

Heb je vragen of wil je persoonlijk advies? Neem contact op met een van onze specialisten.

 

Onze specialisten ruwvoerteelt

Onze specialisten komen graag een kijkje bij je nemen. Tijdens bedrijfsbegeleiding en perceelbezoek nemen onze specialisten de resultaten met je door en wordt er gekeken naar mogelijke verbeteringen die bij jou tot een praktische goede teelt leiden. 

Willine van Deuveren-Brouwer
Voorlichter akkerbouw en ruwvoerteelt
Foto Willine  van Deuveren-Brouwer
Foto Willine  van Deuveren-Brouwer
Contact met
Willine van Deuveren-Brouwer
Voorlichter akkerbouw en ruwvoerteelt
Coen van Sterkenburg
Specialist rundvee & ruwvoerteelt
Foto Coen van Sterkenburg
Foto Coen van Sterkenburg
Contact met
Coen van Sterkenburg
Specialist rundvee & ruwvoerteelt
Rob Horstink
Specialist rundvee & ruwvoerteelt
Foto Rob Horstink
Foto Rob Horstink
Contact met
Rob Horstink
Specialist rundvee & ruwvoerteelt
Edwin den Boesterd
Voorlichter akkerbouw
Foto Edwin den Boesterd
Foto Edwin den Boesterd
Contact met
Edwin den Boesterd
Voorlichter akkerbouw
Onze specialisten
Coen