De grafiek toont de prijsontwikkeling van sojaschroot HP (huidig jaar en vorig jaar). De belangrijkste oorzaak van de prijsstijging van de soja is de beschikbaarheid van de grondstof.
NB Klik op de grafiek om hem te vergroten.
De prijs van soja is de afgelopen tijd flink gestegen. Door de prijsstijging is het prijstechnisch aantrekkelijk om andere eiwitbronnen in te zetten in pluimveevoeders. Pas op met minder goed verteerbare alternatieven.
Lees meer over verwerkt dierlijk eiwit in pluimveevoerDe grafiek toont de prijsontwikkeling van sojaschroot HP (huidig jaar en vorig jaar). De belangrijkste oorzaak van de prijsstijging van de soja is de beschikbaarheid van de grondstof.
NB Klik op de grafiek om hem te vergroten.
Door de prijsstijging is het prijstechnisch aantrekkelijk of noodzakelijk om een hoger aandeel minder goed verteerbare eiwitbronnen in de voeders toe te voegen. Voor de hen is het echter van belang om voldoende goed verteerbare eiwitbronnen binnen te krijgen. Een hoog aandeel eiwitbronnen die minder goed verteerbaar zijn zorgt voor negatieve effecten op lichaamsgewicht, darmgezondheid en eigewicht.
Een goede vervanger voor soja is verwerkt dierlijk eiwit (ook wel VDE, processes animal protein of PAP's) genoemd. Verwerkt dierlijk eiwit is net als soja een goed verteerbare eiwitbron. Hierdoor kan het aandeel goed verteerbare eiwitten op een hoog niveau worden gehouden met een scherpe voerprijs.
Wil je ook een hoog aandeel goed verteerbare eiwitbronnen in het voer of heb je andere vragen? Neem dan contact op met een van de pluimveespecialisten. Ook kun je onderstaand formulier invullen.
Onze specialisten komen graag een kijkje bij je nemen. Tijdens bedrijfsbegeleiding en stalbezoek nemen onze specialisten pluimvee het rantsoen en de resultaten met je door en wordt er gekeken naar mogelijke verbeteringen. Waar nodig wordt onze nutritionist ingeschakeld. Onze specialisten kunnen je onder andere adviseren over voerefficiëntie en voersystemen.