Stap 1: Zorg voor ventilatie met een ontluchtingskapje
Het kapje zorgt ervoor dat er ontluchting kan plaatsvinden. Hierdoor wordt verse lucht aangevoerd en warme/vochtige lucht afgevoerd. Zo blijft het voer in de silo verser. Het is belangrijk dat het kapje van het juiste formaat is. Bij aanschaf van een silokapje wordt deze gratis geïnstalleerd.
Stap 2: Controleer regelmatig het doek in het ontluchtingskapje
Sommige ontluchtingskapjes zijn uitgerust met een doek in de kap. Wees ervan bewust dat dit doek ook vuil wordt en regelmatig vervangen moet worden.
Stap 3: Probeer de silo in drie maanden leeg te voeren
Bij een silo blijft het oudste voer met de meeste condens het langst in de silo zitten. Het is daarom verstandig om de silo altijd helemaal vol te blazen en óók regelmatig helemaal leeg te voeren. Merk je dat het bij jou op het bedrijf niet lukt om de silo binnen drie maanden leeg te voeren? Zorg er dan voor dat je niet te veel voer tegelijk besteld.
Stap 4: Silo leeg? Controleer de silo op restvoer
Door met een zaklamp in de silo te kijken, zie je of er geen voer aan de zijkanten van de silo is blijven plakken. Is dit het geval? Klop dan met een rubberen hamer de aangekoekte resten los.
Stap 5: Laat je silo jaarlijks professioneel reinigen
Een silo kan alleen met water brandschoon worden gemaakt. Vooral de trechter, de vijzelbak en het manluik zijn belangrijke aandachtspunten.
Stap 6: Zorg dat de silo goed droog is voordat er nieuw voer in komt
Onze bulkwagenchauffeur kan de silo nog nablazen voordat het nieuwe voer erin wordt geblazen.
Stap 7: Laat een propshot in de silo blazen
Je kunt eventueel een propshot in de silo laten blazen door onze bulkwagenchauffeur. Dit is een ontsmettingsmiddel dat langs de wanden van de silo geblazen wordt voordat het nieuwe voer gelost wordt. Let op: de silo moet bezemschoon zijn, anders heeft het ontsmettingsmiddel geen zin. Vraag je specialist naar de mogelijkheden of neem contact op met onze klantenservice via 0317-499510