De subsidie is bedoeld voor landbouwbedrijven die in 2021 of 2022 een derogatievergunning hadden en die ook weer in 2024 hebben. Ook graslandbedrijven (minimaal 80% grasland) die geen derogatie meer kunnen aanvragen (zie voorwaarden) kunnen in aanmerking komen voor deze subsidie. Met deze regeling wil de overheid het aantrekkelijker maken om grasland te behouden. Een ander doel is het ondersteunen van landbouwers om de extra kosten voor de verlaging van derogatie enigszins op te vangen.
Hoogte subsidie
Door de afbouw van derogatie wordt de gebruiksnorm voor dierlijke mest voor de meeste landbouwgronden verlaagd met 20 kg N per ha ten opzichte van 2022. Indien er sprake is van nieuwe nutriënten verontreinigde gebieden (nieuwe NV-gebieden), Natura 2000-gebieden, derogatievrije zones of grondwaterbeschermingsgebieden (GWB) dan bedraagt de afname van de plaatsingsruimte wel 40 tot 80 kg. De hoogte van de subsidie wordt verhoogd van 20 euro naar 50 euro voor elke 10 kg verlaging van de gebruiksnorm ten opzichte van 2022. Voor veel bedrijven bedraagt de subsidie dan 100 euro per hectare, maar dat kan in het geval van grond in Natura 2000-gebieden, derogatievrije zones en/of GWB-gebied oplopen tot 400 euro per hectare. Als het totale budget wordt overschreden, worden de bedragen evenredig aangepast.
Voorwaarden
De subsidieregeling is bedoeld voor landbouwbedrijven die in 2021 of in 2022 een derogatievergunning hadden. RVO onderscheidt 3 groepen:
- Landbouwers die in 2023 en 2024 een derogatievergunning konden aanvragen. En dit in ieder geval in 2024 ook gedaan hebben.
- Landbouwers die sinds 2023 geen derogatie meer kunnen krijgen, omdat al hun percelen in Natura 2000- en/of grondwaterbeschermingsgebied (GWB-gebied) liggen.
- Landbouwers die sinds 2024 geen derogatie meer kunnen krijgen, omdat met de aanwijzing van de derogatievrije zones al hun percelen in Natura 2000-gebied, GWB-gebied en/of derogatievrije zones liggen.
Voor elke groep gelden voorwaarden. Zo moet in 2023 en 2024 altijd zijn voldaan aan de 80% graslandeis, regels voor de gebruiksnormen en de uitrijdregels. Wijzigingen in graslandpercelen moeten binnen 30 dagen gemeld zijn in Mijn percelen.
De-minimissteun
Ten slotte moet je voldoen aan de voorwaarden voor ‘de-minimissteun’. De aanvrager moet om deze reden bij de aanvraag verklaren te voldoen aan de voorwaarden en mag gedurende drie kalenderjaren (2022-2024) niet meer dan € 20.000 aan ‘de-minimissteun’ ontvangen. Er is geen lijst beschikbaar van subsidies die daaronder vallen, maar als bij een regeling een de-minimisverklaring voor de landbouw werd gevraagd, dan viel deze eronder.
Meer informatie
Extra informatie vind je op de website van rvo: Subsidie Behoud grasland bij afbouw derogatie (rvo.nl). De specialisten van AR Bedrijfsontwikkeling helpen je uiteraard graag. Je kunt ook een mail sturen naar info@ar-bedrijfsontwikkeling.nl. Dan neemt een van onze specialisten vrijblijvend contact met je op.