Gras doorzaaien
Ruwvoerteelt
Planten en zaaien
25 juli 2024

Tips voor optimaal grasland

Door het natte voorjaar zijn er veel sporen gereden in de graslandpercelen en was het niet op alle percelen mogelijk om op tijd te maaien. Hierdoor zagen we op veel plaatsen een witte grasmat tevoorschijn komen met maar weinig groeipunten.

Overweeg graslandvernieuwing of doorzaaien om rijsporen en waterschadeplekken te herstellen en de kwaliteit van het grasland te verbeteren.

Strategie

Loop in augustus een rondje door de graslandpercelen en beoordeel de kwaliteit van de grasmat. Desgewenst kunnen onze specialisten je hierbij begeleiden. Pas je strategie aan op wat je aantreft:

  1. Bij enkel onkruid en eventueel wat open plekken is het raadzaam om eerst een onkruidbespuiting te doen en daarna door te zaaien. Dit kun je het beste rond eind augustus doen.
  2. Bij veel onkruid maar ook bij ‘verkeerde grassen’ zoals kweek- en straatgras kun je de mat het beste helemaal vernieuwen, omdat we helaas niet kunnen spuiten tegen grassen in grasland.
  3. Geen onkruid, maar er zijn wel sporen gereden of de mat is erg open: probeer de sporen dicht te rijden. Hierna kun je het perceel doorzaaien. Ook is het raadzaam om op de plekken waar sporen gereden zijn de grond wat los te trekken met een woelpoot die de mat optilt.

Doorzaaimengsel

Speciaal voor doorzaaien hebben we het mengsel Extra Doorzaai ProNitro beschikbaar. Het zaad in dit mengsel is behandeld met een stikstofcoating. Deze coating voedt het zaad en niet de onkruiden. Verder zorgt dit mengsel voor een sterkere en snellere vestiging van de planten. Gemiddeld resulteert dit in 30% meer gekiemde planten. Ook heeft het een positieve uitwerking op het wortelstelsel, de scheuten en de stresstolerantie van de planten. Het uiteindelijke resultaat: 5% meer opbrengst van het perceel grasland.

Grasland vernieuwen

Welk mengsel je kiest én of je opnieuw gaat inzaaien hangt af van meerdere factoren. Bij opnieuw inzaaien profiteer je van de innovaties in het grassenkweekprogramma. Grasrassen verbeteren zich nog steeds op het gebied van eiwit, verteerbaarheid en voederwaarde. De figuur kan helpen bij het maken van de juiste keuze voor een grasmengsel.

Grassenkweekprogramma

Bij de rassenkeuze kijken we altijd naar de Nederlandse rassenlijst. Daarop staan de landbouwkundige eigenschappen, zoals doorschietdatum, standvastigheid, winterhardheid en resistentie tegen kroonroest. Ook wordt de drogestof-opbrengst van de eerste snede, tweede snede en van weiden en maaien vermeld. Kweekbedrijf DLF gaat nog een stapje verder door ook de voederwaarde te meten. Het gaat hierbij om ruw eiwit, suiker, celwanden (NDF, ADF en ADL) en de verteerbaarheid daarvan.

Door te kiezen voor de beste kwaliteit kun je het hoogste rendement uit het ruwvoer halen. Zo komen we samen tot het beste resultaat.

Onze specialisten rundvee

Onze specialisten staan voor je klaar en komen graag een kijkje bij je nemen. Tijdens bedrijfsbegeleiding en stalbezoek nemen onze specialisten het rantsoen en de resultaten met je door en wordt er gekeken naar mogelijke verbeteringen.

Leo Heijdra
Productmanager ruwvoerteelt
Foto Leo Heijdra
Foto Leo Heijdra
Contact met
Leo Heijdra
Productmanager ruwvoerteelt
Willine van Deuveren-Brouwer
Voorlichter akkerbouw en ruwvoerteelt
Foto Willine  van Deuveren-Brouwer
Foto Willine  van Deuveren-Brouwer
Contact met
Willine van Deuveren-Brouwer
Voorlichter akkerbouw en ruwvoerteelt
Rob Horstink
Specialist rundvee & ruwvoerteelt
Foto Rob Horstink
Foto Rob Horstink
Contact met
Rob Horstink
Specialist rundvee & ruwvoerteelt
Coen van Sterkenburg
Specialist rundvee & ruwvoerteelt
Foto Coen van Sterkenburg
Foto Coen van Sterkenburg
Contact met
Coen van Sterkenburg
Specialist rundvee & ruwvoerteelt
Onze specialisten
Rob