Een volledige administratie was al langer verplicht, een bemestingsplan is sinds 2024 verplicht en nu komt de AGL daarbij. Vanaf 1 januari 2025 moeten alle landbouwers verplicht de AGL versturen. Dit betreft de jaarafsluiting van 2024 en moet gebeuren in de periode van 1 januari tot en met 31 januari 2025. Voor akkerbouwers, fruittelers, paardenhouders en een deel van de veehouders is dit dus nieuw. Het gaat om de volgende gegevens:
- Eindvoorraad van alle mest (ook kunstmest) op 31 december. Per mestsoort geef je de hoeveelheid en de kilogrammen stikstof en fosfaat door. Ook bezinklagen (varkens) en mineralenconcentraten horen daarbij.
- Aan- en afvoer van andere mest dan dierlijke mest, zuiveringsslib en compost. Voor kunstmest en overige mest geef je de hoeveelheid en de kilogrammen stikstof en fosfaat door.
- Gemiddeld aantal dieren per soort. Dit geldt niet voor de dieren waarvoor al via Identificatie en Registratie (I&R) gegevens zijn doorgegeven.
- Hoeveelheid aan- en afgevoerde staldieren. Dit geldt niet voor de dieren waarvoor al via Identificatie en Registratie (I&R) gegevens zijn doorgegeven.
Bemestingsplan
Vanaf 2024 is elke landbouwer verplicht om elk jaar een bemestingsplan op te stellen. Derogatiebedrijven waren dit al langer gewend. Dit plan moet uiterlijk 15 februari klaar zijn. Eerst maak je een berekening van de bemesting die je in dat jaar wilt toepassen vanuit de landbouwkundige adviezen. Daarna bepaal je of de geplande bemesting past binnen de wettelijke gebruiksnormen. Dat laatste is alleen verplicht voor derogatiebedrijven, maar voor alle bedrijven is het verstandig om te doen. In dit plan staan de beginvoorraad, aanvoer, productie, afvoer en eindvoorraad (in kg stikstof en fosfaat per ton mest). Bij een volledig bemestingsplan is ook aandacht nodig voor een passend teeltplan en de gewasrotatie. Derogatiebedrijven maken een bemestingsplan per perceel; niet-derogatiebedrijven mogen dit per gewassoort doen.
Administratie en bewaarplicht
Als landbouwer moet je ook zelf gegevens in je administratie bewaren (ten minste vijf jaar). Belangrijke documenten zijn bijvoorbeeld facturen en registraties van aan- en afvoer van dieren, melk, eieren, veevoer en mest. Maar ook eigendomsaktes, pachtcontracten en grondgebruikersverklaringen horen hierbij. Deze gegevens zijn ook nodig voor het opstellen van het bemestingsplan en het invullen van de AGL. Ook de bemestingsplannen moet je vijf jaar bewaren.
AR Bedrijfsontwikkeling ondersteunt
Ieder voorjaar stelt AR Bedrijfsontwikkeling het bemestingsplan op voor een grote groep landbouwers. Dat plan wordt gedurende het jaar actueel gehouden, zodat ook blijkt dat wordt voldaan aan de wettelijke gebruiksnormen van mest. Waar nodig en gewenst ontvangen landbouwers adviezen en tips, zodat de bedrijfsvoering optimaal wordt afgestemd, binnen de kaders van het mestbeleid en landbouwsubsidies.
Kleine bedrijven
In dit artikel gaan we niet in op de regels en uitzonderingen die gelden voor particulieren, hobbydieren, kleine bedrijven of een kleine tak binnen een bestaand bedrijf. Onder kleine bedrijven wordt verstaan: bedrijven die niet meer dan 350 kg stikstof uit dierlijke mest produceren en/of aanvoeren én nooit meer dan 3 hectare landbouwgrond hebben. Heb je geen KVK-inschrijving, maar bedrijf je wel enige vorm van landbouw, dan word je volgens de mestwet toch als bedrijf aangemerkt, waardoor de genoemde verplichtingen alsnog gelden.
Meer informatie
Informeer vrijblijvend naar mogelijkheden bij de specialisten van AR Bedrijfsontwikkeling. Je kunt ook een mail sturen naar info@ar-bedrijfsontwikkeling.nl. Dan neemt een van onze specialisten vrijblijvend contact met je op.