Omdat de risico’s voor verspreiding groot zijn hebben we besloten de preventieve maatregelen die brancheorganisatie Nevedi adviseert op te volgen.
Wat houden de preventieve maatregelen in?
Bedrijfsbezoeken
We brengen in ieder geval tot en met zaterdag geen bedrijfsbezoeken bij bedrijven met evenhoevigen (runderen, varkens, schapen en geiten). Uiteraard zijn onze specialisten via telefoon, e-mail en Microsoft Teams bereikbaar voor advies. Uiteraard is een bedrijfsbezoek bij calamiteiten mogelijk. Stem dit af met je specialist.
Hygiënemaatregelen voerleveringen
Chauffeurs hebben de instructie gekregen om op alle bedrijven de auto bij oprijden en afrijden erf te ontsmetten met het automatische ontsmettingssysteem of met een handspuit. Daarnaast is het de bedoeling dat zij niet in de stal komen. Wanneer de chauffeur toch in de stal moet zijn omdat de vulleiding in de stal zit dan gebruiken zij overschoenen en een wegwerpoverall. Het is fijn als er een geschikte plek is waar de chauffeur de gebruikte materialen kan achterlaten.
Retouren
Bij het terugnemen van producten (bulk of zakgoed) zal onze afdeling kwaliteitzorg de risico’s beoordelen. We nemen tot nader orde geen pallets retour van bedrijven met evenhoevigen (runderen, varkens, schapen en geiten).
Preventief geblokkeerde bedrijven
Wil je het aan ons doorgeven wanneer jouw bedrijf preventief geblokkeerd is. Dit kun je doorgeven aan Theo Mijnen via 0317-499509 of t.mijnen@argroep.nl. Deze bedrijven worden 1-op-1 beleverd.
Bijeenkomsten
Wat we doen met de maisavonden (de eerste is op 21 januari in Tuil) laten we afhangen van hoe MKZ zich deze week verder ontwikkelt.
Vragen
Meer info over MKZ vind je op de site van de Rijksoverheid.
Wat is MKZ?
MKZ is een zeer besmettelijke en ernstige virusziekte bij evenhoevigen en komt onder andere voor bij runderen, varkens, schapen en geiten. Het virus kan zich razendsnel verspreiden via speeksel, melk, mest en urine van besmette dieren en via mensen, dieren en materialen die in contact geweest zijn met besmette dieren en ook via de lucht. De gevoeligheid kan per diersoort en virusstam verschillen.
Je vindt op de websites van Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) en de Gezondheidsdienst voor Dieren (Royal GD) meer informatie over MKZ, zoals verschijnselen en preventieve maatregelen.
Verdenking?
Heb je het vermoeden dat dieren op jouw bedrijf symptomen hebben die kunnen wijzen op MKZ? Meld dit direct bij het landelijk meldpunt voor bestrijdingsplichtige dierziekte van de NVWA. Informatie over het melden van dierziekten met verwijzing naar het landelijke telefonisch meldpunt 045-5463188 is te vinden op: Melden dierziekte | Dierziekten en zoönosen | NVWA