Dit is ook te zien als je de plant uit de grond haalt. Wanneer er geen groei is dan is de wortel onderin rot of er is geen nieuwe wortel gekomen. Daarom is het advies om op die percelen een behandeling uit te voeren met 3 liter AminoBoost + 3 liter Optiroot/Root & Shoot. Ook is het raadzaam om bij te mesten als dat nog niet gebeurd is. Hierbij heeft een snelwerkende stikstof zoals KAS of MAS de voorkeur. Naast de matige groei zien we soms ook een enkel larfje van de Topgalmug in de nieuwe groeischeutjes. In deze wisselvallige zomer komen we op dit moment schade tegen in de toppen van de beuk. Omdat de groei van het eerste schot erg tegenviel vanwege het weer, is het te hopen dat het tweede schot meer lengte gaat maken.
Schade jonge groeitoppen
In de jonge groeitoppen van zowel 2+0 als 1+2 teelt zien we verschillende soorten schade. De schade is te vinden in de groeipunt. Het kan zijn dat de groeipunt indroogt. Dit kan om twee redenen gebeuren.
- Een aantasting van de topgalmug: als de knop is afgestorven worden hierin doorgaans geen larfjes teruggevonden. Hooguit in ingedroogde vervellingen van een oude aantasting.
- Kopergebrek: dit komt vaak voor in droge jaren, maar ook dit jaar zien we het terug. Dit is te verklaren door de uitspoeling van voedingselementen en een matige wortelontwikkeling.
Soms is het kopje van de groeischeut omgeknikt. Ook hier zijn twee mogelijke redenen voor.
- In het jonge groeipunt zijn larfjes van de topgalmug terug te vinden. De schade die op dit moment is te zien komt door de jonge larfjes. Later zal de hele knop of een gedeelte ervan indrogen.
- In en rond de knop kun je volop trips terugvinden. Trips is een kleine insect dat vooral in de jonge groeipunten van de planten jong bladweefsel wegschaaft. Wanneer de nerf van het blad wordt beschadigd, komt er een knik in het blad of de tak.
De schade, zoals hierboven beschreven, zorgen ervoor dat de groei in de top stopt. De planten kunnen dan wel uitlopen op een lager gelegen knop. Dan krijg je meer vertakking en minder lengte. Daarnaast is het kwaliteitsverlies. Beide is niet wenselijk. Daarom is het goed om het gewas te monitoren. Vaak is in de aangetaste knop een roofwants of een larve ervan, terug te vinden. Dat is gunstig. De roofwants Orius is een natuurlijke vijand van de trips, maar ook van de topgalmug. Het is daarom goed om deze te sparen.
Advies
Omdat sommige insecticiden niet veilig zijn voor roofwantsen, is het belangrijk om de juiste keuze te maken. Indien er larfjes worden gevonden is een contactmiddel het beste voor een snelle aanpak. Het is mogelijk om Decis in te zetten, maar dan dood je de hele populatie roofwantsen en de andere aanwezige natuurlijke vijanden. Een goed alternatief is Raptol. Raptol is een biologische insecticide op basis van raapzaadolie en vetzuren. Het kan een negatieve werking hebben op nuttige insecten, maar de nawerking is kort. Het beste is te spuiten voordat de larfjes er zijn, maar dan moet er goed worden waargenomen. De middelen die dan kunnen worden ingezet zijn Movento/Batavia, Sivanto Prime of Gazelle. De laatste twee hebben een negatieve werking op de roofwantsenpopulatie. Daarnaast heb je nog te maken met de werking van een middel. Movento/Batavia hebben beide een trage aanvangswerking. Worden er op dit moment larfjes van de topgalmug gevonden, dan wordt het middel te laat werkzaam en zal er geen bestrijding plaatsvinden. De timing van het inzetten van Movento/Batavia is daarom cruciaal. Het advies is om aan het begin van de groei Movento of Batavia in te zetten. Indien er toch larfjes zijn, dan Raptol. Het blijft een kwestie van goed waarnemen.