Toekomstgericht innovatief onderzoek

Samen met partners binnen CropSolutions wordt onderzoek gedaan naar nieuwe ontwikkelingen in de boomkwekerij. Dit is belangrijk voor productontwikkeling gericht op mogelijkheden en kansen.

Compas Agro is een advies- en onderzoeksbureau gevestigd in Venlo dat zich onder andere richt op de boomkwekerij en veel onderzoek uitvoert.

Project Agropole Innovates

In de toekomst zal het zo zijn dat beslissingsondersteunende systemen (BOS) steeds meer onderdeel worden van de dagelijkse behandeling. Het BOS-systeem gaat uit van weerdata en berekent op basis daarvan een toekomstige aantasting van een schimmel of een insect. Binnen het project Agropole Innovates waar laanboomkwekers betrokken zijn richten wij ons op de schimmels echte meeldauw in Quercus en Amelanchier en bladvlekken in Tilia.

Dit onderzoek is gestart eind 2022 binnen Interreg Deutschland-Nederland met Baum & Bonheur waarin niet alleen gekeken is naar het voorspellingsmodel van echte meeldauw en bladvlekkenziekte maar tevens gekeken is naar preventie van deze schimmels. Hierbij is de vraag gesteld: Wat is er mogelijk met het gebruik van biostimulanten/groene middelen als bekend is dat er volgens de voorspelling een aantasting aan zit te komen? Bij het gebruik van biostimulanten zijn hierin ook de biostimulanten van CropSolutions meegenomen. Hieronder kunt u de eerste resultaten zien en kan geconcludeerd worden dat als het gewas niet gespoten wordt, het gewas volledig aangetast wordt. De resultaten laten nu zelfs zien dat gebruik van biostimulanten een beter effect geven als het gebruik van chemische middelen. Dit betekent dat als er tijdig gestart wordt met het gebruik van biostimulanten (o.a. CropActive) en dit met regelmaat toegepast wordt de aantasting voorkomen kan worden zonder gebruik te maken van chemische middelen. Ook dit jaar, 2024, lijkt het er op dat gelijke resultaten behaald worden als in 2023 wat een extra reden geeft om steeds meer gebruik te maken van biostimulanten.

In de onderstaande toelichting worden de eerste resultaten van de behandelingsvarianten op echte meeldauw beheersing in Querces kort toegelicht:

  • Controle: geen bespuiting;
  • Aminozuren: organische bladmeststof met aminozuren;
  • Groene strategie: biostimulanten (o.a. CropActive);
  • Chemische strategie: standaard.

Er is gewerkt met een tweewekelijkse toepassing. De bomen werden geplant in 2022 en de metingen begonnen in het groeiseizoen van 2023. Het project loopt tot augustus 2026.

In de grafiek is te zien dat de proef eind juni 2023 één keer schoongespoten is en vervolgens zijn de verschillende behandelingsvarianten ingezet. Al snel werd zichtbaar dat zowel de aminozuren, groen en standaard allemaal gelijk opgingen. Vanaf eind augustus is er een omslag te zien waarbij zowel de groene strategie als de standaard gelijk vergelijkbare goede resultaten lieten zien. In 2024 wordt deze proef herhaalt. De eerste resultaten hiervan zien er veelbelovend uit. We houden u op de hoogte van dit project in de volgende nieuwsbrieven.

Meer informatie

Voor meer informatie over dit project kunt u contact opnemen met Stefan Even via seven@compas-agro.nl of +31 6 83 87 72 46.