Het voorjaar in 2024 was behoorlijk nat, waarbij de meeste neerslag viel in mei. Juist het voorjaar heeft effect op het toepassen van gewasbeschermingsmiddelen, maar ook op de conditie van de klein- en steenfruit boomgaarden. In veel aanplanten komt meer plant- en boomuitval voor dan wenselijk. Ook de kwaliteit van de bessen uit de bewaring kan beter en de productie in veel bessenaanplanten had eveneens beter gekund. We hopen dat we dit jaar een beter voorjaar krijgen. Het behoudt van een vitale klein- en steenfruit boomgaard is cruciaal voor een goede productie en de bijbehorende kwaliteit.
Middelenpakket klein- en steefruit
Het middelenpakket voor klein- en steenfruit staat onder druk. Toch blijven de middelenlijsten redelijk hetzelfde van grote. Dit is te verklaren doordat er chemische middelen zijn weggevallen, of komen te vervallen zoals Batavia, Switch en Geoxe. Maar ook doordat er groene middelen bijkomen, zoals Lalguard en Lalstop. Daarnaast worden veel etiketten van bestaande en nieuwe middelen groter, waardoor de middelenlijsten zeker niet kleiner worden. Ook het onderscheid tussen toelatingen voor bedekte en niet bedekte teelten wordt groter.
Captan, Switch en Geoxe
Een van de belangrijkste ontwikkelingen in het middelenpakket is het nieuwe etiket van Captan, dat in 2026 in gaat. Voor de bedekte teelten blijft het onveranderd, maar voor de niet bedekte teelten vervalt het gebruik in de bloei. In de niet bedekte teelt blijft het middel alleen beschikbaar voor een na-oogst toepassing en een toepassing na de snoei. Dit heeft voor een passende vruchtrotbestrijdingsschema de nodige gevolgen. Zeker als in de toekomst ook Switch en Geoxe komen te vervallen. In de middelenlijsten zijn dan ook enkele spuitschema’s voor Rovada toegevoegd. Het kan raadzaam zijn om dit jaar ervaring op te doen met een schema zonder Captan of juist een schema zonder Geoxe of Switch.
Batavia en Movento
Ook zal dit jaar de beëindiging van de toelating van Batavia en Movento grote gevolgen hebben voor een effectieve luizenbestrijding. De toelatingshouder van Batavia en Movento is echter bezig met een alternatief luizenmiddel, wat hopelijk op relatief korte termijn (dit of volgend jaar) toegelaten wordt.
Quickdown
Een andere belangrijke ontwikkeling is de nieuwe herregistratie van het etiket van Quickdown. Dit betekent dat het middel wel beschikbaar blijft voor de klein- en steenfruitteelten, maar de toelating geldt alleen voor het gebruik tot de bloei en na de oogst. Dit zal zeker effect hebben op de manier waarop opslag bij rode bessen bestreden moet worden. Het inzetten van mechanische onkruidbestrijding wordt dan nog belangrijker.
Exirel en Minecto One
Voor steenfruit is de reguliere toelating van Exirel belangrijk. Echter het middel, op basis van de werkzame stof cyantraniliprole, mag slechts eens in de drie jaar worden toegepast. Voor pruimen is ook het middel Minecto One beschikbaar. Dit middel is ook op basis van de werkzame stof cyantraniliprole. Voor het toepassen wordt uitsluitend gekeken naar de werkzame stof, dit betekent voor kersen een toepassing met Exirel eens in de drie jaar en voor pruimen een toepassing met Exirel eens in de twee jaar. In een tussenliggend jaar mag er geen toepassing met bijvoorbeeld Minecto One worden uitgevoerd. Vanuit NFO en de toelatingshouder van Tracer wordt er hard gewerkt aan een reguliere toelating van Tracer voor steenfruit. Hoe dat etiket er uit komt te zien, is nog niet bekend. Hiermee komt er hopelijk een alternatief beschikbaar voor de jaren waarin geen Exirel (Minecto One) mag worden toegepast.
Vervallen middelen aardbeien
Voor aardbeien komen dit jaar enkele belangrijke middelen te vervallen.
- Oberon: dit middel zit reeds in de opgebruiktermijn en eindigt op 31 maart 2025
- Paraat: zowel de uitverkoop- als opgebruikdatum is vastgesteld op 20 mei 2025
- Floramite: zowel de uitverkoop- als opgebruikdatum is vastgesteld op 20 mei 2025