Wat zijn de kansen met kaliumfosfaten in kleine teelten en vernieuwingen middelenpakket

BASF is in de wereld van gewasbescherming een belangrijke speler met een uitgebreid scala aan diverse gewasbeschermingsmiddelen. Ook voor het kleinfruit is BASF een belangrijke speler met diverse toegelaten middelen.

Kick van Saarloos van BASF licht in zijn verhaal toe wat de kansen van kaliumfosfaten in kleine teelten zijn.

Nieuwe middelen

Recent is voor bessen het nieuwe middel Soriale toegelaten. Dit is een vloeibaar middel op basis van de werkzame stof kaliumfosfonaten. In 2023 is voor steenfruit het middel Belanty toegelaten op basis van de werkzame stof mefentrifluconazool (we noemen deze actieve stof Revisol). Een middel die in min of meer in dezelfde groep valt als Folicur.

Naast het nieuwe middel Soriale heeft BASF voor het kleinfruit nog een aantal andere belangrijke middelen in het assortiment, zoals bijvoorbeeld Signum, Stroby WG, Scala, Kumulus S en Serifel. Voor aardbeien (bedekt) zijn daarnaast nog twee andere belangrijke middelen in de insecticiden hoek beschikbaar, namelijk Oikos en Velifer.

Met het in de toekomst wegvallen van Switch en Geoxe kan Scala, eventueel in combinatie met Serifel, een belangrijke plek gaan innemen in het schema voor vruchtrotbestrijding bij rode bessen. Het middel is reeds enkele jaren toegelaten en is vooral in preventieve zin zeer sterk tegen botrytis. Toch een van de belangrijkste schimmels die voorkomt bij de lange bewaring van rode bessen.

Ook Soriale kan een belangrijke plek innemen in het schema rondom gewasbescherming bij rode bessen. Vooral als Soriale gecombineerd wordt met gewasbeschermingsmiddelen.

Fosforigzuur

In april van dit jaar wordt de MRL van fosforigzuur verlaagd naar 200 ppm voor aalbes en 150 ppm voor blauwe bessen en kruisbessen. Vanaf april dit jaar wordt dan alleen nog het gehalte aan fosforigzuur gemeten. Fosforigzuur is het actieve bestanddeel van kaliumfosfonaten. Ondanks dat de MRL wordt verlaagd is de kans dat er een MRL-overschrijding plaatsvindt nihil.

Fosforigzuur zorgt er onder andere voor dat plantencellen schimmelremmende stoffen gaan produceren. Ook heeft fosforigzuur een directe werking op de schimmel, maar het grootste deel van de werking tegen een schimmel komt vanuit de plant zelf, doordat na een toepassing met Soriale het natuurlijke afweermechanisme van de plant is geactiveerd. 

Een groot voordeel van Soriale is dat het middel systemisch is, waardoor het met de plant meegroeit en nieuwe delen langer beschermd blijven. Een klein nadeel is dat de stof wel lang in de plant aanwezig blijft.

Solo heeft Soriale een werking van 60-70%, echter toegevoegd aan een gewasbeschermingsmiddel versterkt het de werking van het toegepaste middel sterk, waarbij ook de weerstand van de plant versterkt wordt.

Van Saarloos gaf als tip mee om op te letten met het voorkomen van resistentie, aangezien bijvoorbeeld Signum en Luna Sensation beide 2 actieve stoffen hebben die in dezelfde chemische groep vallen. Vanuit resistentiemanagement is het goed om af te wisselen met bijvoorbeeld Switch (2 actieve stoffen uit een andere chemische groep), zeker zolang dit nog kan en mag. Hij gaf een overzicht van de toegelaten middelen en de chemische groepen waar de actieve stoffen van de middelen uit komen. Het is uit het oogpunt van resistentie belangrijk om de juiste middelen af te wisselen.