Zeker gezien vanuit de traditionele chemie verdwijnen er middelen of worden etiketten fors aangescherpt. Sporadisch komt er een nieuwe voor terug, zoals in dit geval Belanty voor steenfruit, welke bruikbaar is tegen tak- en bloesemsterfte en pruimenroest.
Voor Batavia en Movento is bekend dat deze gebruikt kunnen worden tot 30 oktober 2025 en tot 30 oktober 2024 verkocht mogen worden. De verwachting is dat deze negatieve trend verder gaat doorzetten.
De meeste 'nieuwe' middelen die er komen vallen in de categorie groene gewasbescherming. Sommige zijn zeer welkome aanvullingen, van andere is het soms een aangepaste versie van een reeds bestaand product. Vooral belangrijk is om van groene middelen geen te hoge verwachtingen te hebben. Vaak doen deze producten zeker wat ze moeten doen, maar zijn meerdere toepassingen noodzakelijk en hebben de (weer)omstandigheden grotere invloed op de werking, dan bijvoorbeeld bij “chemie” het geval is.
Een middel waarvan we denken dat het een aanvulling kan zijn op het assortiment is NeemAzal T/S. Vooral tegen voorjaarsrupsen kan dit product een aanvulling zijn om te gebruiken naast de Bacillus producten, zoals Dipel en Xentari. Andere vrij nieuwe toelatingen zijn die van Vacciplant, Neudosan, Eradicoat Max, Botanigard vloeibaar en Ovitex.
Vorig jaar zijn de siliconen polymeren Stix, Siltac en Protac op de middelenlijsten gekomen. Deze middelen bevatten geen werkzame stof, hebben dan ook geen etiket, maar wel een werking op kleine plagen als spint en witte vlieg. Wees wel zeer voorzichtig met deze producten, want zeker op een groeizaam gewas kunnen ze snel verbranding van het blad geven of kan er sprake zijn van groeiremming. Bij voorkeur gebruiken op een meer afgehard gewas en liefst altijd een proefbespuiting uitvoeren.