De gerstprijzen zijn de laatste hard gedaald en dat maakt het extra interessant om juist nu Maxammon grain gerst te gaan voeren. Bekijk je rantsoen eens kritisch en overleg met je voorlichter over de mogelijkheden van Maxammon grain gerst voor jouw dieren. Lees snel verder en maak kennis met de voordelen van Maxammon grain gerst.
Eigenschappen van Maxammon grain gerst
Maxammon grain gerst combineert een hoge energiewaarde met een hoog RE-gehalte. Het heeft hierdoor vergelijkbare eigenschappen als een eiwitrijk krachtvoer. Het RE stijgt, zonder dat het fosforgehalte hoger wordt. Het hoge aandeel zetmeel in de gerst stimuleert de melkproductie. Maxammon grain kan een deel van dure eiwitrijke grondstoffen in het rantsoen vervangen. Nadat Maxammon grain gerst is omgezet heeft het een pH-waarde tussen 8,5 en 9,5, dit zorgt voor een bufferende werking in de pens. Onderzoek op verschillende bedrijven laat een productiestijging en/of een besparing op de voerkosten zien.
Ervaring melkveebedrijf Verhoef in Schalkwijk
Melkveebedrijf VOF Verhoef is een hecht familiebedrijf in de Kromme Rijnstreek. Vader Arie en zoon Christiaan melken hier driemaal daags 330 koeien. Een aantal jaren terug verdwenen de krachtvoerboxen uit de stal en sindsdien krijgen de koeien een TMR-rantsoen voorgeschoteld. Dit bestaat uit 50% gras, 50% mais en wordt aangevuld met bijproducten. Vanwege de hoge voederwaarde en bufferende werking wordt al geruime tijd een deel van de dure soja vervangen door Maxammon grain gerst.
Met een productie van ruim 11.500 kg melk met 4,32% vet en 3,40% eiwit wordt er gezond hARd gemolken op het bedrijf van VOF Verhoef. Deze hoge productie kan alleen gerealiseerd worden met gezonde koeien en dat vraagt om een stabiel rantsoen met een hoge voederwaarde. De koeien krijgen 2 kg Maxammon grain gerst per dier per dag. De koeien zijn gezonder, hebben een mooie glans en laten zien dat ze de hoge productie makkelijk aan kunnen, vertelt Arie die drie jaar geleden door AgruniekRijnvallei (AR) werd geattendeerd op Maxammon grain gerst.