Graandemoveld inzaaien
Akkerbouw
Zaaizaden

Zaaigranen: wintertarwe 2025

Voor het graanseizoen van 2025 hebben we weer volop kwaliteitstarwezaad beschikbaar met goede hectolitergewichten.

Uitslagen tarwedemo 2024

Rassenkeuze 

Het juiste tarweras zaaien is de sleutel tot succes om een goede opbrengst te realiseren. Denk hierbij niet alleen aan opbrengsteigenschappen, maar stem het ook af op bijvoorbeeld de grondsoort. Hierbij een aantal aandachtspunten ter ondersteuning van de rassenkeuze:

  • De resistentie van rassen tegen ziekten, met name aarfusarium, vormen een belangrijk criterium, houdt hier rekening mee in de rassenkeuze.
  • Er komen steeds sneller nieuwe fysio’s van gele, maar ook bruine roest. Kies een ras met een hoog cijfer voor roestresistenties.
  • De markt vraagt steeds meer om kwalitatief goede Nederlandse tarwe. We weten dat het ras en een goed eiwitgehalte van groot belang zijn. AR Plant betaalt een oplopende premie op baktarwe met een eiwitpercentage boven de 11%.
  • Niet alle vroege rassen zijn geschikt voor late zaai. Zaai late rassen bij voorkeur vroeg, zodat ze alsnog op tijd rijp zijn.
  • Maal- en baktarwerassen zijn stabiel in opbrengst over de jaren heen en houden het teeltrendement hoog. Deze hebben ook het afgelopen jaar de hoogste hectolitergewichten laten zien.
  • AR plant adviseert om een ras te kiezen waar minstens 3 jaar onderzoek naar gedaan is.

Tarwehalmdoder

AR Plant kan het ras Calgary ontsmet met Latitude leveren voor percelen waarbij tarwehalmdoder speelt. De toelating van Latitude komt te vervallen, dit is het laatste jaar en het product is ook niet onbeperkt beschikbaar. Nieuwe chemische oplossingen worden niet verwacht. Wanneer je tarwe op tarwe teelt, kijk dan goed welke rassen hiervoor geschikt zijn en welke teeltstrategie en maatregelen het beste werken.

Gerstevergelingsvirus

Gerstevergelingsvirus is een hardnekkig virus dat door bladluizen wordt overgebracht. Vroeg gezaaide tarwe of gerst kunnen vooral in een relatief warm najaar besmet worden door invliegende bladluizen. Mogelijke maatregelen tegen bladluizen zijn:

  • In het najaar een bladluisbestrijding uitvoeren (indien noodzakelijk).
  • Beheersen van opslagplanten op graanpercelen.
  • Wees alert bij naburige percelen wintergerst, ook als de betreffende wintergerst tolerant is tegen dwergvergelingsvirus.
  • Indien de omstandigheden op het veld het toelaten, zaai pas vanaf half oktober.

Slakkenbeheersing

Afgelopen jaar hebben we door de natte omstandigheden een enorme toename van het slakkenprobleem ervaren. Op zware grond is het mogelijk slakken te beheersen door te zorgen voor een fijn zaaibed. Bovendien heeft de vruchtwisseling invloed op tarwe. Ook kunnen er slakkenkorrels worden toegepast. De korrels zijn op basis van de werkbare stof ijzer(III)fosfaat. Voor deze producten geldt een dosering van 7 kg per ha. Strooi de slakkenkorrels bij voorkeur direct na zaai en herhaal indien noodzakelijk. Bijmenging in de zaaibak is ook goed mogelijk. Bestel tijdig voldoende slakkenkorrels.

Meer weten of bestellen?

Heb je vragen of wil je meer informatie ontvangen over wintertarwe? Laat dan je gegevens achter via het contactformulier of neem contact op met een van onze specialisten. Een bestelling plaatsen kan gemakkelijk via Mijn AR of geef je bestelling door aan onze klantenservice via 0418-655944.

Folder aanvragen?

Lees in onze privacyverklaring hoe we omgaan met je gegevens.

Onze specialisten akkerbouw

Onze specialisten komen graag een kijkje bij je nemen. Tijdens bedrijfsbegeleiding en perceelbezoek nemen onze specialisten de resultaten met je door en wordt er gekeken naar mogelijke verbeteringen die bij jou tot een praktische goede teelt leiden. 

Bert Straten
Commercieel technisch voorlichter akkerbouw
Foto Bert Straten
Foto Bert Straten
Contact met
Bert Straten
Commercieel technisch voorlichter akkerbouw
Leo Heijdra
Productmanager ruwvoerteelt
Foto Leo Heijdra
Foto Leo Heijdra
Contact met
Leo Heijdra
Productmanager ruwvoerteelt
Raymond Heuvels
Commercieel technisch voorlichter akkerbouw
Foto Raymond Heuvels
Foto Raymond Heuvels
Contact met
Raymond Heuvels
Commercieel technisch voorlichter akkerbouw
Willine van Deuveren-Brouwer
Voorlichter akkerbouw en ruwvoerteelt
Foto Willine  van Deuveren-Brouwer
Foto Willine  van Deuveren-Brouwer
Contact met
Willine van Deuveren-Brouwer
Voorlichter akkerbouw en ruwvoerteelt
Onze specialisten
Bert