Goed voorbereide opstart
De bouw van de vleeskuikenstal heeft Sander als stressloos ervaren. “Ik stond volledig achter wat we gingen doen, had het van alle kanten goed voorbereid en de juiste mensen en gespecialiseerde bedrijven om me heen verzameld.” Ook de begeleiding vanuit AR bevalt heel goed. Anouk Hannink en Hans Ebbers, specialisten voor de biologische vleeskuikenhouderij, waren betrokken bij de opstart. “In het begin was het best wel intensief”, erkent Sander. “Je wilt graag dat het goed gaat. Ik heb veel gehad aan hun adviezen hoe ik dingen moest aanpakken. Want alles was nieuw voor me. Gewone praktische tips. Bijvoorbeeld hoe ik de stal moet klaarmaken voordat de kuikens gelost worden. Eerst de stal warmstoken en pas daarna het strooisel op de vloer. Niet andersom. En dat je de waterleiding moet doorspoelen vier uur voordat de kuikens komen, zodat het water niet te warm of te koud is. Hoe hoog de druk van de waterleiding moet zijn en hoe hoog hij moet hangen. En welke signalen de kuikens afgeven die ik moet zien op te pikken. Dat soort dingen. Ik had geen idee. Zij weten precies te vertellen hoe je dat moet aanpakken.”
Leren van iedere ronde
De vleeskuikentak bevalt tot nu toe heel goed. “Ik heb er relatief weinig werk mee. Het laden en schoonmaken kosten het meeste tijd”, aldus Sander. “Ik heb nu twee rondes gedraaid en als ik alles op een rijtje zet, ging het best goed. Al leer je iedere ronde weer wat nieuws. Het is voor ons ook een ontdekkingstocht. Alles is nieuw. Maar met hulp van de dierenarts, de voeradviseurs en je eigen gezonde verstand van beesten, kom je ver.” Toekomstplannen? “Voorlopig niet! Zet maar in het stuk dat we een fulltime medewerker zoeken voor de zeugentak. Pas als we die hebben gevonden, gaan we weer plannen maken voor de toekomst.”