Fruittelers De Heus over ontzorgingsplan gewasbescherming fruitteelt

AR Plant lanceerde vorig jaar een nieuw concept: het ontzorgingsplan voor gewasbescherming. Tien telers deden mee aan een pilot, waaronder familie De Heus uit Maurik.

In 1989 nam Hans (54) het fruitteeltbedrijf over van zijn vader en bouwde het samen met zijn vrouw Corrie (55) uit tot een mooi bedrijf met 25 hectare appels en peren, waarbij Elstar en Kanzi de boventoon voeren. Kersverse toetreder is zoon Johan (23) die aankomende zomer afstudeert aan de HAS maar reeds in zijn ouders’ voetsporen is getreden. Ook beide dochters volg(d)en de HAS en zijn actief in het fruit.

Beide voeten op de grond

Aan tafel zit ook fruitteeltadviseur Ruben van Kraaij, de bedenker van het ontzorgingsplan. Hij komt al sinds 2006 bij de familie over de vloer. Volgens Hans kent Ruben het bedrijf goed, maar ook hemzelf als mens. Dat vindt hij prettig. Hij noemt de medewerkers van AR “een enthousiast team met beide voeten op de grond en met veel kennis en ervaring”. Samen met CAF zijn zij volgens hem een grote steun voor de telers.

Pilot

Afgelopen jaar heeft familie De Heus meegedaan met de pilot van het ontzorgingsplan. Hans vertelt: “Ik heb niet de gewoonte om een grote voorraad gewasbeschermingsmiddelen te hebben. Normaal reageer ik ad hoc en grijp hierdoor ook wel eens mis. Dat kost ongemerkt ook veel tijd.” Alles vooraf uitstippelen samen met Ruben is hem zeer goed bevallen. “Als je er samen even voor gaat zitten dan kun je heel goed inschatten wat je nodig hebt.”  Belangrijke voorwaarde vindt hij ook dat ongebruikte verpakkingen retour kunnen. “Natuurlijk zo min mogelijk en enkel schone verpakkingen met geldig etiket”, vult Ruben aan. Hans vertelt: “Wij hebben maar heel weinig retour hoeven doen.”

Wat is het ontzorgingsplan?

Ruben licht het ontzorgingsplan van AR Plant toe. “We hebben een plan ontwikkeld waarbij per ziekte en plaag staat beschreven wat je ertegen kunt doen en welke middelen daarvoor nodig zijn. We lopen alle onderdelen langs en bespreken eventuele verbeterpunten van het afgelopen jaar. Zo ontwikkelen we een strategie voor het hele jaar en koppelen daar de leveringen van de gewasbeschermingsmiddelen aan. Dat geeft overzicht en rust. En een teler grijpt zo nooit mis. Zelf vind ik het prettig dat de teler de middelen heeft die nodig zijn. Tegenwoordig wordt de toelevering van producten steeds moeilijker. Daarbij dwingt deze werkwijze tot vooruitplannen en systeemdenken, wat steeds belangrijker wordt. Ook scheelt deze aanpak veel heen en weer rijden, wat het milieubewuster maakt. En het geeft mij ook rust. Ik weet zeker dat de teler alle benodigde middelen heeft en kan me 100% op de teelt en gewasbescherming richten.”


Komend seizoen

Wil Hans volgend jaar weer meedoen met het ontzorgingsplan? Hans knikt. “Ik moet zeggen: het is ons goed bevallen.”