Melkveebedrijf Klein Haneveld-Meulenbeek over Kalver TMR

Erik Klein Haneveld en schoonzoon Jarno Meulenbeek hebben een melkveebedrijf met 95 melkkoeien. De kalveren krijgen vanaf spenen op tien weken tot vier maanden leeftijd onbeperkt AR Kalver TMR.

Het melkveebedrijf Klein Haneveld-Meulenbeek wordt gerund door Erik Klein Haneveld en zijn schoonzoon Jarno Meulenbeek. Ze melken 95 koeien met een rollend jaargemiddelde van 10.756 kilogram melk met 4,25 procent vet en 3,55 procent eiwit. De kalveropfok ziet er netjes uit en wordt voornamelijk verzorgd door Tiny, de vrouw van Erik. “De kalveren krijgen meteen na de geboorte biest, zoveel als ze willen drinken, soms wel vier liter. Na drie dagen biest krijgen ze kunstmelk”, vertelt Erik Klein Haneveld. Tot 14 dagen verblijven de kalveren op het melkveebedrijf in eenlingboxen met stro. Vanaf 14 dagen gaan ze naar een speciale jongveestal op de tweede locatie. Hier komen ze tot vier maanden leeftijd in groepshokken met voorin betonroosters en achterin stro op beton met vloerverwarming. 

Jongveestal

Hier komen ze tot vier maanden leeftijd in groepshokken met voorin betonroosters en achterin stro op beton met vloerverwarming. De vloerverwarming zorgt voor een droog ligbed en door middel van mechanische ventilatie wordt de warme opstijgende lucht (en dus ammoniak) afgevoerd. Hier krijgen de kalveren via een drinkautomaat kunstmelk, maximaal 6,5 liter per dag op vier weken leeftijd. Na aankomst in de jongveestal krijgen de kalveren twee weken lang kalvermuesli, naast iets hooi en onbeperkt water. Daarna krijgen ze tot zes weken AR Kalver TMR naast kunstmelk en onbeperkt water. “De muesli en het hooi zijn vooral om ze aan het eten te krijgen. Na de muesli schakelen ze vlot over op AR Kalver TMR”, geeft Erik aan.

Coccidioseremmer

Vanaf spenen op tien weken tot vier maanden leeftijd krijgen de kalveren onbeperkt AR Kalver TMR. De melkveehouders zijn met AR Kalver TMR begonnen omdat de kalveren last hadden van coccidiose, vertelt Jarno Meulenbeek: “De kalveren trokken hooi op de roosters, besmeurden dat met mest en daar aten ze weer van. Daardoor werden ze besmet met coccidiose.” Kalveren kunnen AR Kalver TMR niet uit de voerbak meenemen. Bovendien zit in AR Kalver TMR net als in alle AR kalverbrokken een coccidioseremmer. Jarno: “Een voordeel van AR Kalver TMR is ook dat de kalveren gemakkelijk overschakelen op ander voer.”

Gemengd rantsoen

Vanaf vier maanden leeftijd, als de kalveren op roosters met ligboxjes komen, tot ongeveer negen maanden, krijgen ze jongveebrok en onbeperkt hooi. Ze realiseren tot die leeftijd een groei van gemiddeld 970 gram per dag. Daarna gaan ze naar een andere stal waar ze een gemengd rantsoen van voordroogkuil en stro maar geen krachtvoer meer krijgen. Doel is dat de vaarzen op een leeftijd van 24 maanden de eerste keer kalven.