Wateropname varkens realtime monitoren

Fokbedrijf Hendriks in het Overijsselse Witharen heeft het afgelopen jaar ervaring opgedaan met het monitoren van de drinkwateropname in de opfokstal.

Een belangrijk onderdeel van varkensvoeding is water. Aan de hand van de wateropname kun je snel zien of er iets aan de hand is in de stal of dat alles goed draait. Het monitoren van de wateropname kan dan ook veel opleveren en zowel de resultaten als het welzijn van de dieren ten goede komen.

Fokbedrijf Hendriks in het Overijsselse Witharen heeft het afgelopen jaar ervaring opgedaan met het monitoren van de drinkwateropname in de opfokstal. In dit innovatieve project werkte varkenshouder Wilko Hendriks samen met Impact Smart Solutions, Coöperatie Varkensartsen en AR. Naast het monitoren van de drinkwateropname is er een app ontwikkeld waarmee hij snel kan zien of er storingen zijn en of de wateropname afwijkt van de norm. Wilco: “Het monitoren van de drinkwateropname is een extra controle-instrument om kwalitatief goede opfokgelten af te leveren.”

Monitoren op afdelingsniveau

Om de wateropname te monitoren heeft Hendriks vijf van de tien afdelingen uitgerust met zogenoemde flowmeters van Impact Smart Solutions. De flowmeters registreren 24/7 de wateropname op afdelingsniveau. “Het is een praktisch en onderhoudsvriendelijk systeem”, zegt Hendriks. Hij checkt dagelijks of de varkens volgens de curve drinken en of er schommelingen zichtbaar zijn in de wateropname. “Een goede voer- en wateropname zijn essentieel om kwalitatief goede opfokgelten af te kunnen leveren”, zegt de fokker.

 

Handige alarmfunctie

Ook de alarmfunctie van de watermeters is handig. Bij grote schommelingen in de wateropname krijg je een melding. “Zo merk je snel of er een waterleiding gesprongen is of dat er een drinknippel blijft doorstromen”, zegt Hendriks. “Bovendien hoef je alleen in actie te komen wanneer je wordt gealarmeerd. Dit bespaart tijd en geld.” De bandbreedtes voor het alarm kun je zelf instellen en aanpassen.

Completer beeld

Hendriks vindt het fijn om te weten waar hij mee bezig is. “Na het enten zien we bijvoorbeeld dat de wateropname gigantisch veel lager uitvalt. Met de flowmeter kunnen we exact zien wanneer de wateropname weer toeneemt.” Wat ook opvalt is dat de dieren vooral ’s ochtends vreten en ’s middags drinken. Kortom, het monitoringssysteem biedt vele voordelen en is zeker de moeite waard om te overwegen.

Het monitoren van de drinkwateropname is een extra controle-instrument om kwalitatief goede opfokgelten af te leveren.
Wilko Hendriks